Familiars de víctimes a la B-500 convoquen una concentració per reclamar més seguretat a la carretera

L'Ajuntament exigeix a la Generalitat, titular de la via, que prengui "mesures reals" per reduir-ne la sinistralitat

Societat

Sant Fost de Campsentelles

La Comissió pel Desviament de la B-500 i familiars de la dona atropellada l'abril de 2016 a aquesta carretera han promogut una concentració per reclamar mesures per incrementar la seguretat a la via, on, en només un any, han mort dos veïns de Sant Fost.

Pilar Lois Sanz, una veïna de 79 anys del barri de Can Calet de Sant Fost perdia la vida atropellada mentre travessava per un pas de vianants a la carretera B-500 al nucli urbà a l'abril de l'any passat. Un any després, un altre veí de Sant Fost, el jove Luis Molino, de només 24 anys, ha mort en un accident de moto a la mateixa carretera i també al nucli urbà.

Aquesta macabra coincidència plana sobre la convocatòria de concentració ciutadana que familiars de la Pilar, amb el suport de la Comissió pel Desviament de la B-500, van promoure dijous a la rotonda del supermercat Lidl. "S'ha d'intentar solucionar el problema d'aquesta carretera per evitar que hi hagin més accdients", explica Maria Isabel Luna, filla de la difunta.

"Mesures insuficients"
Fa uns mesos, el Departament de Carreteres de la Generalitat anunciava que es prendrien algunes mesures a la carretera per augmentar-ne la seguretat. Algunes de les actuacions previstes eren reduir la velocitat màxima al nucli urbà de 50 km/h a 40 km/h i col·locar alguns senyals, unes mesures que el regidor de Via Pública de Sant Fost, Marc Muñarch, valora positivament però considera del tot "insuficients". "Aquest tipus de mesures no aporten la seguretat que requerim. Exigim que es facin actuacions reals i que se'n faci càrrec la Generalitat, que és la responsable de la via", apunta el regidor.

Muñarch explica que, entre altres, l'Ajuntament ha reclamat elements dissuasius de velocitat, com puguin ser les anomenades esquena d'ase o semàfors però "d'aquest tipus d'elements no se'n volen fer càrrec", assegura Muñarch, qui apunta que l'Ajuntament continuarà reclamant.

D'altra banda, després de mobilitzacions i nombroses reclamacions per part de l'Ajuntament, finalment, el Govern de la Generalitat ha inclòs als pressupostos de 2017 la petició per fer un estudi pel possible desdoblament de la B-500 per, d'aquesta manera, desviar la major part del trànsit fora del nucli urbà.

El punt, però, és una disposició addicional i no compta amb una partida amb recursos econòmics concrets i, per tant, dependrà de la "disponibilitat pressupostària" que tingui el Govern. El portaveu de la Comissió pel Desviament de la B-500, Enrique Jiménez, es mostra satisfet. "El fet que s'hagi inclòs al pressupost és motiu suficient per pensar que es va pel bon camí tot i que no es cap garantia", reconeix, "és una qüestió de voluntat política", conclou Jiménez.


Edicions locals