30 anys del repte del Pic Lenin

Una expedició de l'Agrupació Excurionista de Granollers va intentar el seu primer 7.000 metres

Esports

Granollers

Una expedició de l’Agrupació Excursionista Granollers, Lenin 7.000, va afrontar fa 30 anys per primer cop el repte de coronar un cim de 7.000 metres. El grup de muntanyistes granollerins va atacar sense èxit a l’estiu de 1986 el Pic Lenin –des de 2006 anomenat Abuali ibni Sino–, de 7.165 metres, que està situat al país asiàtic del Tadjikistan a la serralada del Pamir. Aquest divendres, membres de l’agrupació es reuniran a la seu de l’entitat a partir de les 20.30 h per recordar la primera expedició granollerina que va intentar pujar un 7.000.

“Tot i no coronar el cim, va ser un èxit”, admet el cap de l’expedició, Carles Garcia, que recorda la il·lusió amb la que l’expedició de l’entitat granollerina va afrontar el repte: “mai abans havíem intentat fer un 7.000 metres, era el primer cop i ens va servir de molta experiència”. L’expedició va estar formada pel mateix Garcia i Salvador López, Josep Lluís Ninou, Lluís Font, Paco Bolsa, Josep Maria Mèrida –de Sabadell–, Toni Arasa, LIuc Escànez i Joan Mundet.

El 5 de juliol de 1986 es va posar en marxa el repte, que va tenir una durada de 31 dies. El moment clau de l’expedició va ser en la jornada 23, quan es va intentar pujar al Camp 4 del cim, a 6.400 metres. “Després de superar alguns problemes físics per l’aclimatació, ens vam trobar que feia molt mal temps, amb molta neu. Això feia impossible pujar al camp 4 i ens va obligar a estar al camp 3, a 6.000 metres”, explica Garcia. Finalment, a la jornada 25 l’expedició va decidir no intentar fer el cim pel mal temps. “Havíem de marxar en tres dies i no ens podíem arriscar. Si haguéssim gaudit de més dies, segur que el fem”, recorda el cap de l’expedició, que es mostra orgullós: “vam perdre pes perquè amb tanta altitud no es podia menjar bé. Va ser dur”.

Aquella expedició històrica va posar les bases perquè el 1994 alguns dels membres de l’AEG, com ara el mateix Carles Garcia, poguessin coronar un altre cim de 7.000 metres: el Muztagata, de la Xina.

Avui, retrobament a la seu de l'AEG
Aquest divendres l’Agrupació Excursionista de Granollers farà una trobada a la seva seu amb membres de l’entitat i de l’expedició Lenin 7.000. L’acte per recordar la fita tindrà lloc a partir de les 20.30 h al número 10 del carrer Corró.

Edicions locals