Els Mossos marquen com a prioritat reduir els robatoris a domicilis

El Teatre Auditori de Granollers ha acollit dilluns el Dia de les Esquadres de la Regió Policial Metropolitana Nord

Societat

El Teatre Auditori de Granollers ha acollit dilluns el Dia de les Esquadres de la Regió Policial Metropolitana Nord (RPMN) i de l'Àrea Bàsica Policial (ABP) de Granollers, una celebració anual en què el cos de Mossos d'Esquadra distingeix els agents i ciutadans que han col·laborat en una acció per a la millora de la seguretat i convivència al territori. S'hi han atorgat 235 felicitacions.

El delegat del Govern de la Generalitat a Barcelona, Miquel Àngel Escobar, juntament amb l’alcalde de l’Ajuntament de Granollers, Josep Mayoral, acompanyat del regidor de Civisme i Convivència, Rudy Benza, i el cap i sotscap de la RPMN, comissari Joan Figuera i intendent Xavier Creus, respectivament, han presidit l’acte institucional, que ha comptat també amb la presència del cap de l’Àrea Regional de Recursos Operatius de la RPMN, l’inspector Jordi Moya, el cap de la Sala Regional de Comandament de la RPMN, l’inspector Manuel Sánchez, i el cap del servei d’administració de la RPMN, Aureli Rodriguez. Pel que fa a l'Àrea  Bàsica Policial de Granollers han formant part de la taula presidencial, el cap i sotscap de l’ABP de Granollers, l’intendent Enric Garcia Doñate, i l’inspector Francesc Puche i el cap i sotscap de les comissaries de Caldes de Montbui i Sant Celoni, sotsinspector Josep Maria Masip i sergent Joaquim Leon, respectivament.

L’acte s’ha iniciat amb el parlament de l’alcalde de la ciutat, que ha remarcat la importància de valors tant importants per "la seguretat com la proximitat, el diàleg i la coordinació entre administracions per tal de construir societats més fortes i fer front als nous reptes que s’esdevindran". Ha recordat que sense seguretat no hi ha llibertat i que per això els mossos són essencials.

A continuació ha pres la paraula l’actual cap de l’ABP de Granollers, l’intendent Enric Garcia, qui ha aprofitat la celebració per presentar-se davant aquells que encara no el coneixen, ja que fa tres mesos que va prendre possessió d’aquest càrrec. L’intendent Garcia ha fet esment dels nous reptes que ha hagut de fer front i ha destacat que l’objectiu principal a tots els nivells del cos de Mossos d’Esquadra i en concret a la seva demarcació, és minimitzar la problemàtica dels robatoris a domicilis.

La cerimònia ha continuat amb el parlament del cap de la RPMN, el comissari Joan Figuera. Ha iniciat el seu discurs esmentant les dades delinqüencials de l’any 2016 que van mostrar una reducció dels delictes del 3,4%: Amb aquesta xifra s’acumula un descens total del 12% en els últims 5 anys. Malgrat això, els robatoris a interior d’habitatge han augmentat un 8% i és en combatre aquesta modalitat delinqüencial en la qual se centra en l’actualitat l’esforç de la RPMN. Per tal de fer-ho s’ha engegat un pla de treball que té com a objectiu abordar el fenomen d’una manera més transversal entre judicatura, fiscalia i les autoritats locals.

El comissari Figuera ha aprofitat també per agrair la seva tasca i col·laboració al cos Nacional de Policia, la Guàrdia Civil, els Agents Rurals i tots els cossos d’emergències presents al territori.

Un altre punt que ha destacat ha estat la feina que s’està duent a terme per combatre l’amenaça gihadista mitjançant la formació antiterrorista (PRODERAI) que tots els mossos, les policies locals i més 1800 mestres d’escola han rebut en els últims mesos.

A l’acte s’han atorgat  235 felicitacions, de les quals 205 han estat entregades a membres del cos de Mossos d’Esquadra. La resta han estat lliurades a cinc ciutadans, a quinze membres del personal d’administració, a una subinspectora Laboral de Empleo y Seguridad Social, a un inspector del cos Nacional de Policia i a vuit membres de les policies locals i servei de vigilància municipal dels ajuntaments de Barcelona, Vallromanes, Granollers, l’Ametlla del Vallès i Caldes de Montbui.

Algunes de les felicitacions atorgades durant la cerimònia d’avui han estat l’actuació dels agents que van participar en els fets del dia 4 de setembre de 2016, a Santa Coloma de Gramenet, en el qual van resultar mortes dues persones com a resultat d'una baralla amb armes blanques. Així com la gestió de l'incident ocorregut a Premià de Mar el dia 18 de setembre de 2016, amb motiu de l'explosió en un habitatge en el que van resultar mortes dues persones.

A banda, s’ha felicitat els caps de l’ABP de Badalona i de la CD de Sant Adrià de Besòs que van salvar la vida d’un home que va caure al terra al barri de la Mina i a qui van aplicar la maniobra RCP fins l’arribada del Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM). També s’ha reconegut la feina desenvolupada amb motiu de les pluges extraordinàries que es van produir el dia 12 d'octubre de 2016, les quals van afectar de manera significativa a alguns municipis del Maresme i, sobretot, a la circulació de vehicles en tota la xarxa viària.

Finalment s’ha recordat l’actuació realitzada pel cap de torn l'ABP Granollers per la seva intervenció en la trobada a Lliçà d’Amunt de 10 persones amagades a la cabina d'un camió provinent de Turquia, les quals havien estat víctimes de les màfies de tràfic d’éssers humans.

La cloenda de l’acte ha anat a càrrec del delegat del Govern de la Generalitat a Barcelona, Miquel Àngel Escobar, que ha destacat la tasca dels Mossos d'Esquadra com a "garant de la pau social". Ha recordat que en la darrera enquesta ciutadana, el cos obté una valoració de 7,3 sobre 10, la més alta des de l'any 2000, així que aquest és el vuitè any consecutiu que els fets delictius han disminuït, una dada "que no ens farà abaixar la guàrdia i que, al contrari, el cos es reforçarà quan entri en servei la nova promoció de policies el 2018, amb uns 500 efectius".

Edicions locals