CCOO recorda la tancada del 1979 al local de Mollet del sindicat vertical

L'ex-secretari general del sindicat, José Luis López Bulla, aposta per renovar el sindicat i adaptar-lo al temps de la globalització

Societat

Mollet del Vallès

El 29 d’octubre de 1979 una quarantena de treballadors del Baix Vallès vinculats a CCOO ocupaven l’edifici del sindicat vertical –el sindicat obligatori durant la dictadura–, situat a la rambla Balmes 10 de Mollet, per reclamar al govern d’Adolfo Suárez el retorn del patrimoni sindical als sindicats democràtics. 

L’acció, convocada en el marc d’una campanya que es duia a terme a tot Catalunya des de feia uns mesos per reclamar el retorn a CCOO d’aquest patrimoni, va durar unes 16 hores, de la tarda a la matinada, quan els grisos van accedir al local i van desallotjar els concentrats.

“Aquell dia entre 30 i 40 persones van ocupar el local i es van organitzar per passar la nit, mentre que desenes de persones es manifestaven a fora al carrer per donar suport a la tancada”, recorda Quim Fornés, secretari de Cultura de CCOO del Vallès Oriental.

“Els sindicats s’havien legalitzat l’any 77, però el govern de la UCD es resistia a retornar el patrimoni i volia mantenir-lo a les seves mans”, per això, explica, “la cessió no va ser de bon grat, va haver-hi pressió reivindicativa per recuperar els locals, una pressió que en alguns casos va durar diversos anys, com en el cas de Mollet”.

José Feria, un dels participants, recordava com els accessos havien estat reforçats perquè no hi entrés la policia, i com la convocatòria s’havia fet boca-orella “perquè calia agafar l’administració desprevinguda”. De fet, fruit d’aquella acció i d’altres que es van dur a terme els anys següents, finalment CCOO va recuperar el local de la rambla Balmes el 12 de febrer de 1988.

Memòria històrica
Dilluns, desenes de militants històrics del sindicat i persones vinculades a CCOO van rememorar aquesta acció en un acte a La Marineta. Van intervenir-hi Paco, Agüera, Paquita Morales i José Feria, protagonistes directes d’aquella acció reivindicativa, i el secretari general de CCOO al Vallès Oriental, Maresme i Osona, Lalo Plata, qui va reconèixer els afiliats al sindicat amb més de 25 anys de militància activa.

A més, en la sessió també va participar-hi l’ex-secretari general de CCOO de Catalunya José Luis López Bulla, qui va recordar com “aquell era un moment de construcció del sindicat, de lluites per la negociació col·lectiva i per recuperar el patrimoni sindical”, i que actualment cal un nou impuls per “renovar el sindicat amb eines útils per als treballadors”, “adaptar-se al moment actual de globalització” i “donar més protagonisme a la classe i al progrés”.

Durant la sessió també es va recordar com el sindicat “ha contribuït a la millora de les condicions socials i laborals de la classe treballadora i a la recuperació de les llibertats democràtiques i nacionals del país”, assegurava Fornés.
 

Edicions locals