14.000 varietats de planter a la fira Lliga't a la Terra de Santa Eulàlia

Una vintena de parades van oferir durant tota la jornada productes de proximitat

Societat

Santa Eulàlia de Ronçana

Unes 800 persones van passar durant algun moment del dia per la 8a edició de la Fira Lliga’t a la Terra, celebrada dissabte passat a Santa Eulàlia de Ronçana. El recinte de La Fàbrica va acollir el ja tradicional Mercat del Planter, que enguany va vendre 4.000 unitats online (3.000 més que l’any passat) a través de les 150 comandes que es van realitzar.

Al llarg del dia es van vendre 14.000 unitats de planter, majoritàriament de varietats antigues de tomàquets. 
La fira també va comptar amb 20 parades que van vendre productes de proximitat de tot tipus: plantes aromàtiques, pa, formatge, embotit o fruits secs.

Coincidint amb la proximitat de la Diada de Sant Jordi, no van faltar tampoc les parades amb els llibres i les roses. A més a més, tots aquells que van comprar planter van ser obsequiats amb un rosa ple i un punt de llibre.


Un dels grans atractius de la fira van ser també les visites a l’Hort de l’Espelt, ubicades al Molí d’en Vendrell. Una quarantena de persones van conèixer de primera mà les terres on s’hi conreen productes de quilòmetre 0 i de gran qualitat, de la mà de l’apicultor i membre de l’associació Llavors Orientals, Ricard Alcojor.

Alcojor va explicar que, actualment, les terres de l’hort de l’Espelt s’estaven preparant per plantar-hi tomaqueres en vista a la Fira del Tomàquet, prevista pel mes de juliol. 


No van faltar-hi tampoc els tallers pràctics i familiars, o el dinar popular, elaborat per CuinaVO, i que va comptar amb 120 comensals que van degustar amanida de l’hort amb cigró menut, fideuà amb verdures de temporada i all i oli de mongetes i mel i mató.

La jornada es va tancar amb la presentació del llibre de caracterització de les Varietats locals de tomàquet del Vallès Oriental, que va anar a càrrec de Jonatan del Amo, coautor del llibre, i del cuiner Pep Salsetes. 

Edicions locals