CCOO reclama que es retirin els elements amb amiant de totes les escoles de la comarca

Ensenyament calcula que al Vallès Oriental hi ha una desena de centres amb material de fibrociment

Societat

La Federació d’Educació de CCOO del Vallès Oriental, Maresme i Osona ha demanat als Serveis Territorials del Departament d’Ensenyament que posi data a la retirada d’uralita dels centres educatius “davant del perill que suposa aquest material per al personal i l’alumnat dels centres”.

La petició l’han fet efectiva els delegats de prevenció de salut laboral de CCOO arran de la publicació, per part del Departament d’Ensenyament, del llistat de centres amb uralites de fibrociment amb amiant, generalment cobertes i teulades, tot i que també hi ha altres elements com canonades, jardineres o dipòsits.

Els Serveis Territorials d’Ensenyament han confirmat la presència d’elements amb possible contingut d’amiant en una desena de centres públics tant de primària com de secundària de la comarca: un a Granollers, dos a la Garriga, dos a Canovelles, un a Caldes i quatre a Mollet.

Carles Abelló, de la Federació d’Educació de CCOO de Catalunya, explica que “fa un temps ja vam aconseguir que Ensenyament catalogués tots els centres de Catalunya amb elements de fibrociment, i ara fem un pas més i demanem un calendari de retirada del fibrociment amb amiant dels centres escolars, prioritzant els centres que el tinguin trencat, que és el que suposa un risc més alt”.

“Som conscients que no es pot fer tot a la vegada i que la despesa és molt important, però cal marcar un calendari per anar avançant a poc a poc en la substitució d’aquests elements”, explica Abelló.

CCOO recorda que des del 2002 es prohibeix la utilització, la producció i la comercialització a Espanya d’uralites de fibrociment, i que avui dia més de 2 milions de tones d’amiant continuen estant instal·lades, entre altres llocs, als centres educatius. “És obligació de les administracions i dels empresaris incloure, en l’avaluació de riscos, el mesurament de la concentració de fibres d’amiant en l’aire del lloc de treball i determinar el grau d’exposició dels treballadors”, diu CCOO. 


Edicions locals