Aiguafreda votarà el 2 de juliol si vol continuar al Vallès o vol ser d'Osona

L'any 1987 ja es va fer una enquesta i el 91% dels ciutadans van triar seguir sent vallesans

Societat

Aiguafreda

Aiguafreda votarà sobre la comarca a la qual vol pertànyer el proper 2 de juliol. Així ho ha explicat a l'ACN l'alcalde de la localitat, Joan Vila, que ha assegurat que els ciutadans disposaran d'una papereta en què hauran de marcar amb una creu si volen seguir al Vallès Oriental o passar a formar part d'Osona. Podran participar-hi totes les persones empadronades al municipi que tinguin més de 16 anys i s'habilitarà un únic punt de votació en un edifici municipal encara per determinar.

L'Ajuntament iniciarà una campanya informativa el proper més de juny que consistirà en fer arribar a totes les llars dades històriques sobre la vinculació de la localitat amb les dues comarques. A banda, també es faran diverses xerrades i es farà una crida per reunir una trentena de voluntaris que són els que s'ha calculat que faran falta per dur a terme el procés. Tot plegat ho ha decidit una comissió formada per tots els grups polítics amb representació a l'Ajuntament.

L’alcalde d’Aiguafreda, Joan Vila, ha explicat que el municipi va estar vinculat a les comarques centrals fins l'any 1936 i que a dia d'avui encara hi ha molts ciutadans que tenen "més vincles" amb Osona que no pas amb el Vallès Oriental. En aquests sentit el batlle recorda que '’any 1987, quan es va revisar la comarcalització de Catalunya, és va fer una enquesta per demanar als habitants si volien seguir al Vallès Oriental o pertànyer a Osona. "El resultat va ser favorable al Vallès Oriental – un 91% va votar quedar-s'hi-, però sobretot perquè a Vic i Osona no hi havia hospital general i a Granollers sí", apunta el batlle.

"Part de la ciutadania entén que aquella enquesta va estar viciada per aquell fet i segueix existint un interès per la comarca d'Osona, ja sigui per vincles familiars, d'estudis o històrics", apunta Vila.

Per tot plegat el govern local va decidir crear una comissió que compta amb representants de tots els partits polítics amb representació al consistori per organitzar aquest procés participatiu. "Fa un any que treballem i finalment hem decidit que es farà el 2 de juliol", ha anunciat l'alcalde que ha afegit que aquest mes de maig es faran diverses accions per captar voluntaris, en fan falta una trentena, i que durant el juny es farà una campanya informativa.

"En aquest temps hem recavat informació històrica sobre el municipi i sobre la seva relació amb les dues comarques", ha comentat Vila que ha dit que aquesta documentació es farà arribar a les famílies de la localitat "perquè tothom pugui expressar-se en virtut dels seus sentiments i també històricament", afirma.

Serveis mancomunats amb Osona
Vila ha explicat que el posicionament municipal és "neutral" i ha assenyalat que la localitat manté molt bona relació, tant amb el Consell Comarcal del Vallès Oriental, de qui en depèn administrativament, com amb el d'Osona. De fet, ha indicat que Aiguafreda té alguns serveis mancomunats amb aquesta comarca com l'abastament d'aigua que prové del riu Ter o la recollida de residus que és competència de la Mancomunitat de La Plana.

"Si sortís que la ciutadania se sent més osonenca ja iniciaríem un procés més complet per la via legal que podria durar més temps", comenta l'alcalde que assegura que per ara no s'han fet passos en aquesta direcció. "Ara només s'està demanant aquesta opinió a la ciutadania", indica. Amb tot, l'Ajuntament ja ha comunicat de forma informal als dos consells comarcals i a la Generalitat la seva voluntat de celebrar aquest procés participatiu.

Edicions locals