Ada Parellada serà la primera padrina d’honor de ‘La Remençada’

El macromusical històric, que se celebrarà el 27 de maig, creix en projecció

Cultura

Montornès del Vallès

La quarta edició de La Remençada, el gran musical històric del Vallès, es presentava oficialment aquest dimarts a la Torre Tavernera, un escenari d’allò més encertat perquè va ser als pallers d’aquesta finca propietat de l’amo de Montornès, Miquel de Galzaran, on fa més de cinc segles va desencadenar-se la insurrecció pagesa contra els senyors feudals.

Per recordar aquells fets, que van canviar la història del territori, el dia 27 de maig a les 18 h tornarà a representar-se La Remençada, que enguany tornarà a tenir lloc a l’aparcament de Francesc Layret i a la plaça Pau Picasso.

L’espectacle, però, arriba més viu que mai i amb més projecció, tal i com va recordar Xavier Bertran, autor del text i ànima del projecte. “No és només un musical, és un projecte social i cultural molt més gran que uneix els veïns –més de 500 persones van participar-hi l’any passat– i les entitats”, apuntava l’escriptor i historiador, que també avançava la voluntat de teixir una “xarxa remença” per tots els municipis catalans de significació remença per poder intercanviar coneixements i activitats.

En aquest sentit, la presentació comptava amb els alcaldes dels municipis de la Vall de Llèmena, que també celebra una festa popular sobre els pagesos de la revolta de 1485.

D’entre les novetats d’aquesta edició s’hi troben la incorporació al projecte remença de Vallromanes, municipi que al segle XV es trobava sota el feu de Galzaran. A més, hi haurà nous textos i es ballarà la sardana que ha creat el compositor Xavier Baurier per al musical. La incorporació més destacada, però, ha estat el nomenament d’un padrí o padrina d’honor de La Remençada, per tal d’ajudar a projectar i promocionar el muntatge arreu. La primera persona en obtenir aquest títol ha estat la restauradora granollerina Ada Parellada, que el 27 de maig presidirà la festa remença.

Montornès es declara oficialment remença
El passat ple de Montornès aprovava per unanimitat declarar el municipi Territori Remença. La moció acordava fer palesa aquesta singularitat amb la col·locació d’una placa identificativa als accessos del municipi, cercar lligams amb altres pobles amb passat remença, i impulsar línies de treball per tal de promoure La Remençada arreu del territori català.

Edicions locals