Veïns de Can Riera, de Parets, contraris a la inclusió del barri a l'EIN de Gallecs

En un manifest, els veïns consideren que els implicaria limitacions en les activitats i més burocràcia

Societat

Parets del Vallès

Veïns de Can Riera de Parets han emès un comunicat en què mostren el seu rebuig a que s'inclogui el veïnat a l'Espai d'Interès Natural (EIN) de Gallecs. El manifest, subscrit per l'Associació per la Gestió Sostenible del Territori de Parets del Vallès, que aplega gran part dels veïns del barri, arriba per la polèmica suscitada per la resolució aprovada fa unes setmanes al Parlament en què es plantejava l'ampliació del territori protegit de Gallecs.

L’entitat que, nascuda el 2016 per millorar i protegir la riquesa de Can Riera "representa la vasta majoria dels veïns d’aquest barri i quasi la totalitat del seu territori", assegura que els veïns "per unanimitat" estan "totalment en contra de la inclusió dels nostre veïnat dins de l’EIN de Gallecs".

En el manifest, l'entitat assegura que no vol "pertànyer a un territori en el qual existiria una barreja d’interessos públics (gran majoria) i privats (absoluta minoria)" i opinen que la inclusió dins l’EIN "implicaria severes limitacions d’activitats econòmiques i tradicionals autoritzades per les normatives municipals i pel POUM, així com la immediata devaluació agrícola i rural –no urbanística perquè ja és sòl no urbanitzable– dels béns inclosos pel fet de ser EIN".

Els veïns consideren que entrar-hi també els generaria "una lentitud de tràmits i resolucions insuperable. No volem dependre per qualsevol activitat o modificació d’administracions llunyanes i desconegudes que decideixin per damunt del nostre ajuntament", apunten en el manifest els veïns, que consideren l'Ajuntament de Parets com "l'ens més adequat per canalitzar i gestionar tant els nostres neguits, com les nostres aspiracions i esperances".

D’altra banda, l'entitat assegura que els impulsors de la iniciativa "no han fet ni tan sols l’intent de contactar amb la gent del territori per conèixer-ne la seva opinió i per establir un diàleg" i reclamen "respecte" per a la gent que viu al territori.

Ara Parets ERC es reuneix amb els veïns
Per la seva part, Ara Parets ERC s'ha reunit amb veïns tant de Can Riera com de Can Vila-rosal –espai que la resolució del Parlament també proposa incorporar a l'EIN– i ha apuntat que l’opinió dels veïns "ha de ser vinculant".

Ara Parets ERC recorda que la proposta aprovada "deixa molt clar que sense el consens del territori i sense que hi hagi acord entre totes les parts implicades” l’ampliació de l’espai protegit de Gallecs no tirarà endavant. Per això, el text assenyalava que era necessari un procés participatiu i una consulta entre els veïns abans que s’hagi de pronunciar el ple de l’Ajuntament de Parets.

Per al portaveu d'Ara Parets ERC, Jordi Seguer, la celebració d’una consulta entre els veïns de la zona "ha de servir per fer públic el seu posicionament" i creu que una consulta amb un resultat àmpliament contrari a l’ampliació "donaria encara més força al veïnatge de Can Riera". En un comunicat, Ara Parets assegura que donarà suport al posicionament que adoptin els veïns.

Sumem demana un debat al ple
Per la seva part, el grup municipal de Sumem Parets demanarà en la junta de portaveus prevista per a aquest dijous, que s'inclogui un punt al ple municipal per debatre sobre el futur de Gallecs. Està previst que la junta, formada pels portaveus dels diferents grups municipals, debati fins a quatre mocions diferents sobre la qüestió. Sumem Parets considera que "el tema és suficientment ampli i complex com per donar explicacions al plenari i no pas en un despatx amb els portaveus de partit i prou".

Edicions locals