El pas de la línia de molt alta tensió pel Baix Vallès haurà de tenir en compte la veu dels ajuntaments

El projecte de la MAT comprèn repotenciar la línia que s'estén entre Sentmenat i Santa Coloma de Gramenet, elevant-ne el voltatge dels 220 als 400 kV

Societat

La Llagosta, Sant Fost de Campsentelles

L'Estat ha resolt que l'estudi d'impacte ambiental de la línia de molt alta tensió (MAT) entre Santa Coloma de Gramenet i Sentmenat, que passa pels termes municipals de Sant Fost i la Llagosta, s'ha de tramitar de manera ordinària; és a dir, consultant obligatòriament els ajuntaments i tenint en compte la veu del territori. Així Red Eléctrica de España haurà de fer un nou projecte que haurà de portar a exposició pública i consultar amb les administracions afectades.

El projecte d'aquesta MAT, a cavall dels dos Vallesos i el Barcelonès, preveu, d'una banda, la nova subestació de 400 kV que s'aixecarà a Santa Coloma, i de l'altra, la reconversió de la línia d’alta tensió ja existent que des de Sentmenat ressegueix la riera de Caldes fins a la Llagosta. En creuar el riu Besòs la línia entra a Sant Fost per la pedrera de Can Rovira per creuar la Serralada de Marina fins a Santa Coloma. Un tram de 22,85 quilòmetres d'una línia construïda als anys 70 i que és la que s'haurà de repotenciar. La MAT entre Sentmenat i Santa Coloma, així com la subestació associada, s'han d'enllestir abans del 2020.

El projecte data de 2005, però fins al 2011 no va tenir el vistiplau del Govern de Madrid. Ja en el seu moment, però, els ajuntaments afectats van denunciar que hi havia hagut manca d’informació. "Foment –ministeri competent en la matèria– ha tirat endavant la modificació de la línia actual d’alta tensió per estalviar-se un nou projecte amb els estudis ambientals i la informació als ajuntaments que això requeriria”, explicava el 2012 el regidor d’Urbanisme de Sant Fost, Juan Fernández.

Ara, el Ministeri d'Agricultura i Medi Ambient ha emès una resolució encarregant a Red Eléctrica que faci l'estudi tant de la línia com de la subestació i que, posteriorment, se sotmeti a informació pública. D'aquesta manera, el govern espanyol atén els requeriments de la Unió Europea (UE), que va instar fins a dues vegades l'Estat a complir amb la Directiva d'Impacte Ambiental.

La MAT entre Sentmenat i Santa Coloma de Gramenet, i la subestació de 400 kV que hi va associada, han de tenir un estudi d'impacte ambiental que es faci de cap i nou. I no de manera simplificada sinó ordinària; és a dir que segons recull la llei, amb "caràcter obligatori" Red Eléctrica haurà de portar el projecte a informació pública i consultar "tant les Administracions públiques com les persones interessades".

Així ho ha determinat la Secretaria d'Estat de Medi Ambient en una resolució emesa el passat 10 d'abril. L'escrit ja s'ha tramès a la companyia elèctrica –que és qui haurà de redactar l'estudi- i s'ha enviat a publicar al Butlletí Oficial de l'Estat (BOE).

Fonts del Ministeri han confirmat a l'ACN que la resolució que obre el procés d'avaluació ambiental recull que el document ha de tenir en compte la veu dels ajuntaments. "El promotor del projecte haurà d'elaborar l'estudi corresponent i sotmetre'l a informació pública, per després remetre'l novament a la Direcció General de Qualitat Ambiental i Medi Natural del Ministeri", indiquen des de l'executiu espanyol.

Amb aquesta resolució, l'Estat atén els requeriments de la Unió Europea, que va obrir un expedient a Espanya per no haver fet una avaluació d'impacte ambiental de la infraestructura. Segons Brussel·les, elevar fins als 400 kV el voltatge entre Sentmenat i Santa Coloma podria tenia efectes significatius en el medi ambient i les persones (tenint en compte l'alta capacitat de la línia i que la zona està densament poblada).

Edicions locals