La intervenció arqueològica a la plaça Font del Lleó de Caldes descobreix una nova piscina romana

Els treballs serveixen per delimitar al màxim possible la superfície i la distribució interna de la zona termal d’època romana

Societat

Caldes de Montbui

La intervenció arqueològica que s'està fent a la plaça Font del Lleó de Caldes ha localitzat, davant mateix del museu Thermalia, una tercera piscina romana de dimensions una mica més reduïdes que les altres. A més, també se sap que a l'espai hi havia una quarta piscina, semicircular i amb capacitat per a poques persones.

La informació que s’està obtenint amb aquesta intervenció permetrà crear un espai amb imatges en 3D i una maqueta a escala que s’ubicarà al museu Thermalia. La tasca feta fins ara permet tenir una planimetria de les piscines romanes i també veure quina ha estat la intervenció urbanística que hi ha hagut en aquesta zona amb el pas dels segles.

Fins ara s’ha pogut datar restes de l’urbanisme baixmedieval de la vila termal i també dels segles XV fins al XX. Pel que fa a la natatio que està ubicada davant de les Termes Romanes, era rectangular i feia 13 metres de llargada. Tot porta a indicar que aquesta natatio era una de les més grans que hi havia a Catalunya i a tota la península ibèrica.

A més, a diferència de les piscines que hi havia a la majoria de ciutats, que eren usades com a acte social, a més del motiu higiènic, les piscines de Caldes tenien una finalitat salutífera. 

En la part final de la intervenció arqueològica (després d’haver extret les llambordes de davant de les Termes Romanes i delimitat la superfície de les altres piscines d’època romana), es portarà a terme un procés de fotometria que permetrà tenir una visió de com eren les instal·lacions termals fa 2.000 anys.

Aquesta intervenció finalitzarà a meitat de juny, i llavors es cobriran les restes arqueològiques amb una capa geotèxtil i terra, perquè al mes de juliol es puguin desenvolupar les activitats culturals previstes, com és el cas de l’Escaldàrium.

Pel que fa a les visites guiades programades per al dia 27 de maig han tingut una bona acollida, i ja han quedat plenes. Per això, des del Museu Thermalia s’està plantejant obrir una nova jornada de visites guiades per a la setmana següent.

Edicions locals