Vuit municipis de la comarca en avís per contaminació atmosfèrica

L'anticicló dificulta la dispersió del diòxid de nitrogen i de les partícules en suspensió que, a més, augmenten per l'entrada de pols africana

Societat

L'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) i la Direcció General de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic, del Departament de Territori i Sostenibilitat, han activat avui dijous un avís preventiu per contaminació atmosfèrica causada per diòxid de nitrogen a la quarantena de municipis de la demarcació de Barcelona que formen part de la Zona de Protecció Especial de l'Ambient Atmosfèric, entre els quals vuit del Vallès Oriental.

La fase d'avís preventiu es posa en marxa quan més d'una estació de mesurament a l'àrea metropolitana supera el valor de 160 µg /m3 d'NO2 de mitjana en una hora, i la previsió a 24 hores no indica una millora en els nivells. En aquesta ocasió s'han superat a la Ciutadella i a Gràcia-Sant Gervasi.

L'avís preventiu és la fase prèvia a la possibilitat d'episodi ambiental, sense que s'hagi de produir necessàriament. L'objectiu d'aquesta actuació és reduir les emissions de contaminants per evitar un episodi ambiental.

La mesura es pren a causa dels nivells força elevats de contaminació mesurats i de la previsió de persistència del potent anticicló que ens està afectant i que dificultarà la dispersió del diòxid de nitrogen (NO2) i de les partícules en suspensió de diàmetre inferior a 10 micres (PM10) a l'atmosfera. En aquesta ocasió, també es dona la circumstància que la concentració de partícules està augmentant a causa d'una intrusió de pols africana.

La Direcció General de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic farà un seguiment exhaustiu dels nivells i valorarà si cal activar un episodi de contaminació o bé desactivar l'avís preventiu.

El protocol d'activació de l'avís preventiu va acompanyat d'un seguit de recomanacions, com fer els trajectes a peu o amb bicicleta escollint carrers poc freqüentats pel trànsit, utilitzar el transport públic o reduir els desplaçaments amb vehicle privat.

Concretament, els municipis on s'ha activat aquest avís són: Badalona, Barcelona, l'Hospitalet de Llobregat, Sant Adrià de Besòs, Santa Coloma de Gramenet, Castelldefels, Cornellà de Llobregat, Gavà, Martorell, Molins de Rei, Esplugues de Llobregat, el Papiol, Pallejà, el Prat de Llobregat, Sant Andreu de la Barca, Sant Feliu de Llobregat, Sant Joan Despí, Sant Just Desvern, Sant Vicenç dels Horts, Viladecans, Badia del Vallès, Barberà del Vallès, Castellbisbal, Cerdanyola del Vallès, Montcada i Reixac, Ripollet, Rubí, Sabadell, Sant Cugat del Vallès, Sant Quirze del Vallès, Santa Perpètua de Mogoda, Terrassa, Granollers, la Llagosta, Martorelles, Mollet del Vallès, Montmeló, Montornès del Vallès, Parets del Vallès, i Sant Fost de Campsentelles.

Edicions locals