La festa major de Granollers disposarà de punts d'ajuda en cas d'agressions sexistes

La Troca acull la presentació de l'esborrany del protocol contra violències heteropatriarcals

Societat

Granollers

L'esborrany del Protocol contra les agressions sexistes i les violències heteropatriarcals en contextos d'oci nocturn a Granollers ja està sobre la taula. Dijous un grup de persones a títol individual, però vinculades a entitats de la ciutat, el presentaven a l'Aplegador de la Troca i encetaven un procés de revisió i presentació d'esmenes fins al 3 de juliol a través del correu protocolsexisme@gmail.com.

Les impulsores van explicar la necessitat d'aquest document que respon a "violències que no són aïllades, sinó que responen a un model de societat patriarcal" i al fet que en espais festius "sovint es minimitzen aquestes conductes agressives". A més, consideren que el marc legal existent és insuficient i que sovint no respon a les necessitats.

Per això, després de la festa major de l'any passat, un grup de persones va començar a trobar-se setmanalment per entomar el protocol, amb la intenció que les entitats "se'l facin seu i l'apliquin".

La primera fase del protocol seran accions preventives de sensibilització i informació, a través de tallers, falques informatives als espais de festa, una campanya gràfica i material de visibilització. Pel que fa a la resposta a una situació d'agressió, s'instal·larà un Punt G, un dispositiu de salut que estarà a espais de la festa major i que comptarà amb personal format per assessorar sobre drogues, sexualitat i agressions masclistes.

En cas d'una agressió, el protocol recomana buscar complicitats a l'entorn, i dirigir-se a la barra o al Punt G per demanar ajuda. Allà es valorarà el risc per la integritat física i es decidirà si s'ofereix ajuda des del mateix punt o bé si es fa una trucada a emergències. Si la persona agredida accepta l'ajuda, es crearà un espai de seguretat i "s'escoltarà la víctima i se li donarà suport sense jutjar".

Per a les impulsores del protocol, aquest és un punt de partida per "traslladar el debat a les entitats, i introduir la perspectiva de gènere als espais de festa, als criteris de programació i de la selecció d'empreses que hi participen", indiquen.

Precisament, en el marc del desenvolupament de la fase preventiva del protocol, el mateix dijous prop d'un centenar de persones van rebre un taller de la mà del col·lectiu Ulleres per Esquerrans.

Edicions locals