Grifols avança en la lluita contra l'Alzheimer

Araclon Biotech, participada per Grifols, iniciarà la fase dos de l'assaig clínic de la seva vacuna

Societat

Parets del Vallès

Araclon Biotech, companyia participada majoritàriament per Grifols, ha rebut l'autorització de l'Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris per iniciar la fase II de l'assaig clínic per a la seva vacuna contra l'Alzheimer.

La companyia preveu que aquesta fase II es desenvolupi durant els dos pròxims anys i en ella participaran 120 persones amb un perfil de malaltia molt incipient. Concretament, persones que encara no han desenvolupat símptomes de demència i que en l'àmbit clínic es denominen pacients prodròmics o pacients amb deteriorament cognitiu lleu (DCL). La meitat dels participants rebrà el principi actiu i l'altra meitat, com a grup control, placebo.

La fase II d'aquesta vacuna es desenvoluparà en 22 centres ubicats en diferents països europeus. Concretament: 18 centres d'Espanya, 2 a França, 1 a Suècia i 1 a Itàlia. El procés de reclutament està previst que comenci el mes de juliol en algun dels centres seleccionats.

Els objectius d'aquesta fase II són establir la dosificació de producte que caldrà subministrar a les següents fases i ampliar les dades de seguretat i tolerabilitat del tractament obtinguts en la fase i els resultats, presentats al juliol de 2016, que "van evidenciar un bon perfil en ambdós aspectes", apunten des de la companyia. Els resultats obtinguts llavors van constatar que la vacuna va produir una resposta immune en més del 87% dels participants que van rebre el principi actiu.

Aquesta fase II, a més d'ampliar les dades sobre seguretat, està dissenyada per avaluar les respostes a nivell cognitiu i molecular.

Edicions locals