La Diputació de Barcelona formalitza la compra de Sant Miquel del Fai

El conjunt, inclòs dins l’Espai d'Interès Natural dels Cingles de Bertí, quedarà tancat temporalment al públic

Societat

Bigues i Riells, Sant Feliu de Codines

La Diputació de Barcelona ha formalitzat aquest dimarts l’adquisició de l’espai natural de Sant Miquel del Fai, una finca de propietat privada d’alt valor natural i patrimonial de 70,5 hectàrees entre Bigues, Sant Feliu i Sant Quirze Safaja. L'adquisició s'ha fet per un valor d'1,3 milions d'euros.

La presidenta de la Diputació, Mercè Conesa, ha destacat que ara es tanca un procés que ve de lluny, concretament des del 2011, quan es va iniciar el procés per adquirir la finca. "Ara l’objectiu serà preservar aquest patrimoni cultural i natural", indicava Conesa.
 
Amb motiu de l’adquisició del conjunt de Sant Miquel del Fai, i amb la voluntat d’adaptar-lo, la Diputació de Barcelona tancarà temporalment el recinte a les visites a partir d’aquesta setmana. L’objectiu és poder tenir aquest espai obert als visitant a partir de l’estiu del 2018.

Des del 1990 l'espai estava gestionat per l'empresa Espai Natural Sant Miquel del Fai SL. Durant aquest període han visitat Sant Miquel del Fai prop d'1,4 milions de persones, de les quals 104.000 van ser escolars, i s’hi han dut a terme nombroses actuacions de conservació de l'entorn, entre les quals destaquen intervencions clau per a la millora del patrimoni artístic, com la rehabilitació de les sales gòtiques de l’abadia o el condicionament de l’ermita romànica del segle XII i les seves representacions pictòriques.

Sant Miquel del Fai està declarat Bé d’Interès Nacional. La Diputació de Barcelona vol contribuir a la seva conservació i posar en valor els coneixement del conjunt del seu patrimoni natural i cultural a través de la visita oberta i gratuïta. Per això la proposta d’actuació es basa en dos grans àmbits temàtics, natura i patrimoni.

Segons assegura la Diputació, com a indret d’interès històric i arquitectònic, integrat dins l’Espai d'Interès Natural dels Cingles de Bertí, inclòs en la Xarxa Natura 2000, Sant Miquel del Fai és un indret de referència, i amb la nova titularitat pública l'espai vol ser també un punt d'interpretació dels Cingles de Bertí i d'interrelació entre el patrimoni natural i cultural. 

En aquest sentit, les estratègies d'actuació que s'ha marcat la Diputació passen per posar en valor el patrimoni natural i cultural, ordenar l’espai per oferir-ne la millor percepció al visitant, configurar un espai per a tot tipus de públics, fomentar la qualitat educativa i divulgativa de l’espai i exercir de centre distribuïdor de visitants cap als territoris veïns.

Edicions locals