Desmantellat a Mollet el centre d'operacions d'un grup que creava aplicacions fraudulentes per a mòbil

L'operació, que s'ha saldat amb set detencions, forma part d'una àmplia investigació d'abast estatal sobre el frau massiu en l'ús de la telefonia

Societat

Mollet del Vallès

La Guàrdia Civil ha detingut set persones acusades de pertànyer a una organització que, mitjançant la creació d'aplicacions mòbils malicioses per a telefonia, hauria defraudat més de 30 milions d'euros a clients de tot l'Estat. Un dels centres d'operacions d'aquesta xarxa dedicada a l'estafa massiva en telefonia mòbil estava ubicat a Mollet. 

L'organització feia trucades automàtiques a números de tarifació addicional o subscrivien a serveis de SMS Premium sense consentiment dels usuaris que havien descarregat les aplicacions, de manera que cada vegada que un usuari quedava subscrit i rebia un missatge premium se li cobrava un import proper als 1,50 euros per missatge.

Les investigacions van començar després de detectar un elevat volum de trucades en dos números de tarificació addicional i després que els operadors afectats comprovessin que les trucades automàtiques s'havien fet mitjançant un programa maliciós instal·lat als telèfons mòbils dels clients.

Fruit de la investigació es va detectar l'existència d'un entramat d'empreses dedicat des de 2013 a la creació de programes fraudulents, i que, amb la finalitat d'ocultar la seva activitat, creaven societats fora d'Espanya per fer desaparèixer del mercat les aplicacions quan havien obtingut el benefici desitjat. Fins ara, la Guàrdia Civil ha acreditat que més d'un milió de persones a Espanya han estat víctimes d'aquesta estafa massiva.

Per aconseguir que els usuaris es descarreguessin les aplicacions empraven el nom i els logos d'altres molt conegudes. A més, les anunciaven com a gratuïtes en xarxes socials i pàgines web, i els detinguts tenien la capacitat de variar els continguts que mostraven les aplicacions de forma remota, cosa que permetia enganyar els operadors i reguladors del sector.

Centre d'operacions a Mollet
En l'operació s'han practicat 11 escorcolls, on la Guàrdia Civil ha intervingut prop de 1.000 aplicacions en diferents fases de desenvolupament, ja que els autors anaven introduint modificacions per perfeccionar més les tècniques d'engany. Els investigadors també han confiscat en tres centres d'operacions –Mollet del Vallès, Sant Cugat i Santa Cruz de Tenerife– dades d'usuaris estafats, aplicacions mòbils i vehicles d'alta gamma; i han immobilitzat a la xarxa un patrimoni per valor de diversos milions d'euros.

La investigació, considerada una de les més importants a Espanya contra el frau massiu en l'ús de la telefonia mòbil, ha anat a càrrec de la Guàrdia Civil, que ha informat que l'operació continua oberta i que no descarten més detencions.  

Edicions locals