Granollers obre un centre d'acollida per a persones refugiades

A més, un pis acollirà una família provinent del centre de Berga per fer la fase d'integració

Societat

Granollers

Creu Roja Granollers tindrà un centre d'acollida per a persones que tot just arriben dels camps de refugiats. Així, doncs, l'entitat cobrirà aquesta primera fase, a més de la fase d'integració que, com ja s'havia anunciat, portarà a la ciutat persones provinents del centre de Berga, on ja han realitzat aquest primer mig any d'acollida que preveu el Programa Estatal d'Atenció a Sol·licitants d'Asil i Persones Refugiades, del qual Creu Roja és una de les entitats gestores.

Per donar a conèixer el nou projecte, el president de l'assemblea de Granollers de Creu Roja, Xavier Guàrdia, s'acompanyava del coordinador de Creu Roja a Catalunya, Enric Morist; del coordinador de la província de Barcelona, Josep Quitet, i l'alcalde, Josep Mayoral. A més, la coordinadora tècnica de Creu Roja Granollers, Nati Bautista, explicava que ja fa dos anys que l'entitat va començar a treballar per poder tirar endavant el centre d'acollida i "Creu Roja està a punt, amb un equip de voluntaris preparats", deia. A més, el centre d'acollida comptarà també amb cinc nous professionals per donar "resposta especialitzada" a persones que han passat per una guerra i l'exili –s'incorporaran al centre dos treballadors socials, un integrador social, un psicòleg i un auxiliar administratiu–.

El centre d'acollida serà una casa amb capacitat per a 10 places i l'equip de professionals. "S'està adaptant perquè sigui flexible perquè no sabem la varietat de perfils que arribaran", explica Bautista. El coordinador de Creu Roja Catalunya, Enric Morist, afegia que la data d'arribada de la primera desena de persones serà a la segona quinzena de juliol, i que segurament seran refugiats provinents dels camps del Líban.

Morist recordava que Creu Roja té quatre línies d'intervenció en l'àmbit de les persones refugiades: l'actuació humanitària en països en conflicte –actualment, n'hi ha una trentena al món–, ajuda a països de l'entorn de la crisi per als primers desplaçats, l'atenció als camps de refugiats de països en trànsit, com Grècia i Turquia, i els països d'acollida, com l'Estat espanyol, on Creu Roja disposa de 2.500 places, la qual cosa suposa el pas per centres d'acollida d'unes 5.000 persones cada any.

En el cas de Granollers, doncs, es podran acollir anualment 20 persones, i en el conjunt de Catalunya, on hi ha 258 places, 516 persones. Morist també alertava que hi ha molta gent que arriba a la frontera, sense passar pel programa, i sol·licita asil. La fase d'acollida garanteix allotjament i manutenció, aixó com atenció sanitària –que sovint requereix "un intens treball psicològic"– i aprenentatge dels idiomes.

Per la seva banda, Josep Quitet assegurava que s'ha triat Granollers per a un nou centre d'acollida perquè té una ciutadania i un Ajuntament implicats, així com una institució de Creu Roja que mereix confiança. Quitet també recordava que els refugiats "són persones que podríem ser nosaltres, i és important acompanyar-los i escoltar-los". En aquest sentit, l'alcalde recordava que no fa tants anys també hi va haver catalans que van haver de demanar asil a altres països i apuntava "xifres que em proposo repetir" per descriure la situació: A Síria hi han mort més de 400.000 persones, hi ha 7 milions de desplaçats i 5 de refugiats, i cada any moren 5.000 persones al Mediterrani.

Fase d'integració
Probablement, les persones que passin pel centre d'acollida de Granollers faran la fase d'integració del programa en un altre municipi. De la mateixa manera que Granollers preveu rebre també a mitjans de juliol una família que ha passat la fase d'acollida al centre de Berga. Per a la fase d'integració, l'Ajuntament ha cedit un pis a Creu Roja, que posarà a disposició d'una família per al procés d'acollida, "que correspon a l'escolarització dels infants, i la recerca activa de feina per als adults".

Edicions locals