ERC presenta a Montmeló la renda garantida de ciutadania

Josep Ginesta: “La renda garantida afronta la nova pobresa”

Societat

Montmeló

L’entrada en vigor de la Llei de la Renda Garantida de Ciutadania, el proper 15 de setembre, significa “la primera conquesta d’un dret social” després de deu anys de retallades. Així es va exposar en la sessió informativa d’Esquerra del Vallès Oriental celebrada dijous a Montmeló, davant d’una trentena de persones.

A l'acte van participar-hi Josep Ginesta, secretari general del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies; Lluc Cahís, activista de la iniciativa legislativa popular per la renda garantida i membre de les JERC; i Dolors Castellà, consellera comarcal d’Habitatge i regidora d’Acció Social a la Garriga. L’amfitrió va ser Albert Monserrat, tinent d’alcalde de Montmeló.

 

Ginesta va valorar el fet que la llei posa els serveis d’ocupació com a protagonistes de l’aplicació: La renda garantida, a diferència del PIRMI, no és un ajut assistencial que depèn dels serveis socials, sinó que es tracta com un ajut per a la reocupació dels treballadors”. La nova llei és també una mesura que “afronta la nova pobresa”, formada per persones actives i amb experiència que han quedat explosos del mercat de treball. 

 

Lluc Cahís va explicar el camí fins a l’aprovació de la llei pel Parlament, que va començar el 2011, “en el moment més cru de la crisi econòmica” com una iniciativa lesiglativa popular. Les eleccions del 27 de setemebre de 2015 van marcar un punt d’inflexió: “Es va aconseguir arrossegar els convergents a implicar-se en la redacció de la llei”, que finalment s’ha aprovat per unanimitat. “És el primer dret conquerit pel Parlament independentista, la primera pedra de la república catalana”, va dir.

 

Dolors Castellà va posar èmfasi en què la renda garantida “no és una mesura social pal·liativa, sinó que és un dret adquirit al que tenen accés totes les persones que no tenen cap prestació o que els seus ingressos no arriben a la quantitat que estipula la llei". Inicialment, 664 euros mensuals.

 

A l’acte també van assistir-hi respresentants dels sindicats CCOO i UGT, que van elogiar la llei, que “col·loca Catalunya a la primera divisió de la Unió Europea” i trenca la dinàmica de laminació de drets de les polítiques liberals. Els representants sindicals van alertar de la possibilitat dels minijobs, motiu pel qual Ginesta considera que la norma té eines per compensar efectes negatius i està convençut que “la renda garantida farà apujar salaris”.

 

Edicions locals