L'alcalde de Montornès (EUiA) no permet un acte organitzat pels independentistes

José Antonio Montero denega el permís per realitzar un acte organitzat per l'ANC, Òmnium, ERC, PDeCAT i la CUP

Política

Montornès del Vallès

L'Ajuntament de Montornès ha denegat el permís per realitzar un acte aquest dissabte organitzat per partits i col·lectius independentistes a la plaça Pau Picasso. L'alcalde d'EUiA, José Antonio Montero, mitjançant una declaració signada per la secretaria municipal, ha denegat el permís amparant-se en l'ordre de la Fiscalia de prohibir actes pel referèndum.

En l’escrit de denegació enviat ahir a l’entitat organitzadora, l’assemblea territorial de l’ANC de Montornès del Vallès, l’Ajuntament al·lega com a raó per prohibir-lo que “l’ANC té el propòsit [...] de promocionar, publicitar, preparació i celebració del referèndum d’autodeterminació”. Segons els organitzadors, l’Ajuntament no ha demanat a l’ANC ni la llista de ponents ni l’escaleta de l’acte, sinó que l’ha prohibit perquè "l’ANC va fer una paradeta amb autorització municipal on es van distribuir fulletons a favor del sí al referèndum d’autodeterminació els dies 16 i 17 de setembre".

L’acte prohibit comptava amb la participació d’en Marc Sanglas (diputat de Junts pel Sí al Parlament), Feliu Guillaumes (portaveu del grup del PDeCAT al Congrés dels diputats), Vicenç Relats (membre del secretariat nacional de l’ANC), Sergi Bolea (president d’Òmnium Cultural del Vallès Oriental) i Arnau Comas (regidor de la CUP a Sant Esteve de Palautordera). L’acte tenia com a conductor l’Arnau Gonzàlez i Vilalta, professor d’història a l’UAB i tertulià del 3/24 i tenia com a objecte la defensa dels valors democràtics.

L’assemblea territorial de l’ANC de Montornès del Vallès, juntament amb els grups municipals d’ERC i el PDECAT al consistori, consideren que la prohibició de l’acte constitueix "una vulneració dels drets fonamentals i de les llibertats públiques, com la llibertat d’expressió i la llibertat de participació política".

La resolució del Tribunal Constitucional en contra de la Llei del referèndum i la instrucció 1/2017 de la Fiscal en cap provincial de Barcelona exigeix que "s'abstinguin d'iniciar, tramitar, informar o dictar, en l'àmbit de les seves respectives competències, qualsevol acord o actuació que permeti la preparació i/o la celebració del referéndum...". L'organització de l'acte considera que la denegació del permís no té base i remet a l'informe del Secretari General de l'Ajuntament de Barcelona que indica que “la suspensió no autoritza cap interpretació que comporti una suspensió, limitació o restricció del ple exercici dels drets fonamentals i de les llibertats públiques” i consideren que, per tant, "no hi ha cap prohibició ni expressa ni tàcita relativa a qualsevol acte de posicionament polític, en tant que en si mateixos ni organitzen, ni preparen, ni celebren cap referèndum".

L'ANC, ERC, Òmnium, PDeCAT i CUP, com a organitzadors, condemnen l’actuació de l’Ajuntament de Montornès del Vallès que "es posa de part dels forces repressores de l’Estat espanyol, sobreactuant sense una base jurídica, per impedir actes que cerquen mostrar el rebuig a la repressió policial i judicial que pateixen les institucions del nostre país", opinen.

Montornès no cedeix espais
Davant la petició dels espais electorals habituals per poder votar, l'Ajuntament de Montornès va respondre a la Generalitat per mitjà d'un escrit en què manifestava la disposició a "garantir i facilitar el dret a la participació i a la mobilització, sempre que no es generi cap actuació que pugui comportar inseguretat jurídica per al personal municipal o per a la nostra població”, explicava la carta. I, precisament perquè hi ha dubtes al voltant de la legalitat del referèndum, l’alcalde demanava al Govern que l’informés dels espais que pretén fer servir, “entenent que la Generalitat ja disposa d’espais de propietat o gestionats directament per ella”.

Els organitzadors de l'acte denuncien que aquesta és la primera prohibició d'un acte polític a la comarca i acusen l'alcalde d'"hipòcrita" ja que "havia expressat la seva voluntat de col·laborar i promocionar el referèndum". En les properes hores, les entitats i partits participants a l’acte valoraran convocar una concentració en rebuig d’aquesta prohibició per part de l’Ajuntament de Montornès del Vallès.

 

Edicions locals