Montserrat Tura guanya el 38è Premi Carles Rahola amb un assaig sobre els rabassaires

‘República pagesa. Vindicació del catalanisme rabassaire’ tracta el paper de la pagesia en la reivindicació catalanista en la primera meitat del segle XX

Cultura

Mollet del Vallès

L'exalcaldessa de Mollet Montserrat Tura ha estat guardonada amb el 38è Premi Carles Rahola d'Assaig en els Premis Literaris de Girona 2017, un premi atorgat per la Fundació Prudenci Bertrana i que reconeix els millors assajos en llengua catalana. L’obra guardonada és República pagesa. Vindicació del catalanisme rabassaire.

L’obra guanyadora és una reivindicació de la implicació de la pagesia en el projecte catalanista i republicà durant els primers anys de segle XX i la Segona República. 

A través de la història del seu avi, Feliu Tura –pagès, activista, exalcalde de Mollet i fundador de la Unió de Rabassaires–, l’exalcaldessa explica la importància de la participació dels rabassaires en la redacció de les Bases de Manresa, la constitució de Solidaritat Catalana, la creació de la Mancomunitat, el triomf de les esquerres a les municipals de 1931 –i la proclamació de la República– i l'autonomia de Catalunya, així com la proclamació d'independència de 1934 i la posterior victòria del Front Popular. 

La dotació del premi és de 6.000 euros i el llibre es publicarà a l'editorial Proa de Raval Edicions el gener de 2018. Aquesta serà la segona publicació de Tura després d’Estirant el fil. Quan el PSC va abandonar el catalanisme, el 2014, una anàlisi política sobre el conflicte entre Catalunya i Espanya.
 

Edicions locals