Quim Masferrer serà 'el foraster' de la Festa de la Mongeta del Ganxet

La setena edició de la fira, que se celebrarà el 26 de novembre, començarà amb una trobada de productors, restauradors i empresaris

Economia

les Franqueses

L'actor Quim Masferrer –molt conegut pel programa El Foraster de TV3– serà enguany el convidat especial de la Festa de la Mongeta del Ganxet de les Franqueses. El certamen, que arriba a la setena edició, se celebrarà el diumenge 26 de novembre a les Antigues Escoles de Llerona.

La Festa de la Mongeta del Ganxet és un aparador dels productes de proximitat, que aposta per impulsar el sector. Per això, el 26 de novembre, el matí començarà (9.30 h) amb una trobada de productors, restauradors i empresaris. Durant tot el matí, a partir de les 11 h, hi haurà una fira de productes de proximitat i mongetes del ganxet. Els assistents també podran veure com els pagesos fan la batuda, garbellada i tria de mongetes (12 h).

Els actes de promoció de productes de la terra es combinaran amb activitats de cultura popular. Els Gegants de les Franqueses i els Xics de Granollers hi actuaran al llarg del matí, a les 11.15 h i a les 12.30 h, respectivament.

La recuperació de la cultura popular local també tindrà lloc en aquesta festa. A la tarda, després dels premis del concurs de cuina, es recuperarà la sardana dedicada especialment a Llerona, Records de Llerona, una peça creada l’any 1960 per Francesc Vilaró. La ballada de sardanes anirà a càrrec de la cobla Ciutat de les Roses.

La cuina, protagonista

El sisè Concurs de cuina servirà per conèixer els plats més originals amb la mongeta del ganxet com a ingredient principal. El concurs comptarà amb un jurat format pels cuiners de renom Fermí Puig, Ada Parellada i Jordi Roca. Entre les 11.30 i les 12.30 h, es farà la preparació final i presentació dels plats.

El concurs de cuina és obert a tothom i la inscripció és gratuïta. Cada concursant pot portar fins a un màxim de dos plats amb mongetes del ganxet. Per tal que el jurat pugui valorar el plat, la quantitat ha de ser suficient per a què el puguin tastar tres persones, que en valoraran la qualitat, l’originalitat i també la recuperació de receptes tradicionals. Els plats s’han de portar fets de casa o finalitzar-los en les instal·lacions que es posaran a disposició dels concursants el dia del concurs.

Les inscripcions es podran formalitzar del 20 al 26 de novembre al Servei d’Atenció a la Ciutadania (SAC) de l’Ajuntament de dilluns a divendres de 8.30 a 14 h i dimarts i dijous de 16 a 18 h. Al cap de setmana també es podran fer inscripcions al restaurant Casa de la Mestra de Llerona. El mateix dia del concurs, el diumenge 26 de novembre, les inscripcions estaran obertes a partir de les 11 h a l’envelat de les Antigues Escoles de Llerona. El jurat estarà format pels cuiners Fermí Puig, Ada Parellada i Jordi Roca.

El primer premi serà un lot de mongetes del ganxet i 100 euros, i el segon premi serà un lot de mongetes del ganxet i 60 euros, que es lliuraran el mateix diumenge 26 de novembre. Tots els participants rebran un obsequi. A les 17.30 h, es farà el lliurament de premis.

A banda del concurs de cuina, la part gastronòmica de la feina es complementarà amb altres activitats. A les 13 h, la cuinera Ada Parellada farà el taller de cuina familiar, i a partir de les 13.30 h, començarà el tast de mongetes amb botifarra.

Actuació de Quim Masferrer

Quim Masferrer (Sant Feliu de Buixalleu, 1971) és actor i director de teatre, guionista, presentador de televisió i monologuista. Aquest any, Quim Masferrer serà el convidat especial de la Festa de la Mongeta del Ganxet i hi aportarà un toc d’humor. La seva actuació començarà a les 16.30 hores.

Edicions locals