Activat un avís preventiu per contaminació atmosfèrica a la conurbació de Barcelona

La Generalitat demana als ciutadans que prioritzin l’ús del transport públic davant el vehicle privat

Societat

Granollers

El Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat ha activat un avís preventiu per contaminació atmosfèrica als 40 municipis de la conurbació de Barcelona que formen part de la Zona de Protecció Especial de l’Ambient Atmosfèric, entre els quals municipis del Baix Vallès i Granollers. També s'ha activat el mateix avís a la Plana de Vic i a la de Ponent.

L’avís preventiu és la fase prèvia a la possibilitat d’episodi ambiental, sense que s’hagi de produir necessàriament. L’objectiu d’aquesta actuació és reduir les emissions de contaminants per evitar un episodi ambiental.
 
L’avís preventiu comporta indicar en els panels lluminosos dels principals eixos viaris que el nivell de contaminació és elevat; informar els ciutadans perquè prioritzin l’ús del transport públic envers al vehicle privat; notificar a les activitats industrials i de generació elèctrica que activin els protocols de treball previstos en aquests casos i recomanar als municipis que aturin o redueixin les activitats o obres amb materials pulverulents.
 
La mesura es pren a causa dels nivells força elevats de contaminació mesurats i de la previsió de persistència del potent anticicló que ens està afectant i que dificultarà la dispersió de les partícules en suspensió de diàmetre inferior a 10 micres (PM10) a l’atmosfera. La Direcció General de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic farà un seguiment diari exhaustiu dels nivells i valorarà si cal activar un episodi de contaminació o bé desactivar l’avís preventiu.
 
La Generalitat recomana els ciutadans dels municipis afectats fer els trajectes a peu o amb bicicleta escollint carrers poc freqüentats pel trànsit; utilitzar el transport públic; reduir els desplaçaments amb vehicle privat (si és possible, treballar a distància, variar l’horari de feina a canvi de viatjar amb transport públic, treballar en un altre lloc de l'empresa, més a prop de casa…); utilitzar el cotxe compartit; conduir de manera eficient (arrencada suau, reduir la velocitat, utilitzar el fre motor, evitar accelerades i frenades brusques, etc.); utilitzar vehicles amb emissions baixes; regular la climatització de les llars, baixant la temperatura del termòstat i assegurar-se del bon funcionament de les calefaccions de combustibles fòssils, com llenya o biomassa, evitant-ne purgues i arrencades. 
 

Edicions locals