Granollers estudia crear un itinerari pels carrers i jardins dedicats a dones

La idea neix d'un estudi d'una exalumne del Carles Vallbona que ha comptat 17 espais amb noms femenins, tot i que dos ja han desaparegut

Societat

Granollers

Granollers estudia impulsar un itinerari que recorri a peu els 17 espais de la ciutat dedicats a dones històriques. La iniciativa sorgeix d’un treball de recerca sobre la nomenclatura femenina de la ciutat de Paula Macias, exestudiant de l’institut Carles Vallbona.

Macias ja s’ha reunit amb tècnics de l’Ajuntament per traslladar del paper al carrer el recorregut que va crear durant l’estudi. “Els espais estan molt dispersats, així que vaig crear dos itineraris: un al nord de la ciutat i un altre, al sud”, explica.

 

Macias ja ha fet l’itinerari nord, un recorregut circular de sis quilòmetres que es pot completar en poc més d’un hora i que és apte per a infants. La ruta comença i acaba a la plaça de la Porxada i passa pels carrers Agustina d’Aragó, Camí Romà (antigament Mariana Pineda), Maria Anna Mogas, pels jardins Maria Corbera, pel carrer Maria Àngels Anglada, Joan Prim (antigament Isabel II), Maria Palau i pels jardins d’Enrica Roca.


El projecte està pensat per a tot tipus de públic i, a més, recorre a les noves tecnologiesper fer-lo més amè: “vam fer una prova pilot amb la placa del carrer d’Agustina d’Aragó i vam aconseguir que fotografiant-la amb una app gratuïta anomenada Augment aparegués la imatge de la dona a la pantalla del mòbil en format 3-D”, assegura.


Les plaques però estan situades molt enlaire i sovint el mòbil no les pot detectar. Quan Macias va plantejar el problema a l’Ajuntament, se li va oferir la possibilitat de col·locar rajoles amb un codi QR al terra, just a sota de les plaques. “D’aquesta manera, quan el mòbil la llegeixi, apareixerà una fitxa amb informació del personatge que dóna nom a l’espai”, apunta l’estudiant. Macias ja ha presentat una proposta de rajola a l’Ajuntament, però el projecte encara s’ha d’acabar de perfilar.Disset espais de 600

Segons Macias, a Granollers hi ha unes 600 nomenclatures, però només 17 fan referència a personatges històrics femenins, dos dels quals, a més, s’han perdut. És el cas del carrer d’Isabel II, que va estar vigent del 1840 al 1869. Després, va passar a ser Joan Prim fins l’any 1939, quan va anomenar-se carrer del Generalísimo Francisco Franco. No va ser fins l’any 1979 quan va recuperar el nom previ a la dictadura.  L’altre carrer amb nom femení que ha desaparegut és el de Mariana Pineda, que es va anomenar així del 1936 al 1939, any en què va recuperar l’antic nom de Camí Romà.


De la quinzena d’espais actuals, només tres fan referència a dones relacionades amb la ciutat. Es tracta dels Jardins d’Enrica Roca, granollerina dedicada a l’Associació de Dones Lliures de la ciutat; els de Maria Corbera, néta del mecenes de l’Hospital, i Maria Palau, catequista fundadora de l’església de Fátima de Granollers.


D’entre tots els espais només hi ha una avinguda, dedicada a la Premi Nobel Marie Curie. “El carrer d’Agustina d’Aragó és un carrer sense sortida i els jardins de Gabriela Mistral no estan identificats amb cap placa. El carrer d’Isabel de Villena és al centre però té una placa força deteriorada, com també ho està la del carrer Mercè Rodoreda”, apunta Macias.


Tot i això, l’any 2005 l’Ajuntament va donar nom femení a diversos carrers del barri de Can Bassa, una de les àrees amb major concentració de carrers femenins. Va ser aprofitant la remodelació de la zona i que es van urbanitzar alguns carrers: “El consistori és conscient del dèficit de nomenclatura femenina i per això va fer-hi noves incorporacions, com el carrer Monterrat Roig, Maria Eulàlia Capmany, Caterina Albert i Margarida Xirgu”, afirma Macias.


L’estudi sobre la nomenclatura femenina ha estat seleccionat entre els 40 millors treballs de recerca de l’Estat espanyol i Macias el presentarà a un certamen que se celebrarà a Mollina (Màlaga) del 8 al 12 de gener. A l’espera de rebre més distincions, la selecció ja li ha merescut un premi de 1.000 euros que l’estudiant destinarà al carnet de conduir.

 

Edicions locals