Els Mossos recuperen peces espoliades de jaciments arqueològics del Vallès Oriental

A l'agost van ser detingudes dues persones que haurien saquejat uns 200 jaciments de tot Catalunya

Societat

Bigues i Riells, Montornès del Vallès, Sant Fost de Campsentelles, Vallromanes, Santa Maria de Martorelles

Els Mossos d'Esquadra han recuperat 393 conjunts arqueològics de jaciments espoliats a tot Catalunya que contenen unes 20.000 peces d'alt interès científic. La recuperació s'ha fet després de la detenció a l'agost de dos saquejadors, als quals s’atribueix la sostracció d'objectes a 168 jaciments arqueològics i en 32 de paleontològics, entre els quals alguns del Vallès Oriental.

La investigació s’havia  posat en marxa l’any 2016 quan els agents van detectar la venda de material arqueològic fals i d’objectes paleontològics espoliats en jaciments catalans. En l'escorcoll que es va fer als domicilis dels acusats a finals de novembre, els Mossos van comissar 393 conjunts arqueològics amb més de 20.000 peces indiciàries, majoritàriament vinculades a la paleontologia i procedents de jaciments catalans, que es concentren al Pirineu Occidental, Osona, la Garrotxa, el Ripollès, l’Empordà i diverses àrees de la demarcació de Barcelona i Tarragona.

Segons fonts dels Mossos, els saquejadors van actuar a jaciments del Vallès Oriental, en concret al turó de Castellruf, de Santa Maria de Martorelles, on hi ha les restes d'un dolmen, un vilatge ibèric i un castell del segle XI; al turó de Gallemí, també de Santa Maria de Martorelles; el turó de Sant Miquel entre Montornès i Vallromanes, amb un assentament ibèric i les restes d'un castell, on actualment s'estan fent excavacions per a la seva posterior museïtzació; el turó de Penjabocs, de Sant Fost, on s'hi havien trobat restes d'un poblat íber; a Sant Cebrià de Cabanyes, de Sant Fost, on es troba una ermita romànica del segle XII; i a Can Quintanes, Bigues i Riells. 

La quantitat de material era tan important que van caldre quatre furgonetes i tres dies de feina per a poder traslladar-lo a un centre amb dependència del Departament de Cultura.  En l’escorcoll es va trobar en diverses estances del domicili nombroses prestatgeries metàl·liques, capses de plàstic, classificadors i àlbums on guardaven i emmagatzemaven milers de peces, majoritàriament paleontològiques. Utilitzaven metodologia arxivística on havien fet constar en fitxes manuscrites i en bases de dades l’emplaçament original de l’objecte i la data exacta de la descoberta i recollida.

La investigació ha determinat que els dos detinguts haurien espoliat els darrers anys diversos jaciments arqueològics i paleontològics declarats Béns Culturals d’Interès Nacional arreu de Catalunya de forma sistemàtica i intensiva, i que ho haurien pogut fer ja que la seva formació acadèmica els permetia participar en excavacions arqueològiques legals i oficials als jaciments afectats. Aquest fet l’haurien aprofitat per determinar la seva activitat espoliadora i conèixer el material susceptible de ser sostret en cada emplaçament.

El material espoliat té un alt valor científic i els objectes recuperats s'han valorat en uns 110.000 euros. De fet, només els ingressos dels set primers mesos a partir d’una sola web, a través de la qual venien els objectes, els haurien reportat una mitjana de més de 1.000 euros mensuals. Almenys es coneixen quatre llocs web a internet on haurien venut o subhastat les peces espoliades.
 
 

Edicions locals