Acaben les obres del Castell de Montbui, que han destapat nous vestigis

El conjunt monumental es podrà visitar i inclou ara les restes d'una antiga torre rodona anterior al segle XIV

Cultura

Bigues i Riells

Les obres de millora del Castell de Montbui, amb el suport del Departament de Cultura de la Generalitat i de la Diputació de Barcelona a través del Servei de Patrimoni Arquitectònic Local, estan a punt de finalitzar. Aquesta iniciativa busca garantir la consolidació i conservació d’aquesta construcció històrica. L’actuació ha permès la consolidació del llenç nord del castell, que estava en mal estat, i així assegurar-ne l’estabilitat.

En aquesta acció també s'han realitzat excavacions arqueològiques a l’interior del recinte del castell: s'ha arribat a excavar la totalitat del perímetre interior fins a arribar als paviments. Aquesta actuació ha permès identificar els diferents espais que configuraven l'estructura de la fortificació a partir del segle XIV: una gran sala coberta amb una estructura de fusta suportada per un arc de diafragma i altres estances vinculades amb la presó episcopal i les dependències associades.

També s'ha excavat la cisterna i s'ha pogut recuperar el pas perimetral per l'exterior del recinte. Ara bé, la troballa més important ha estat descobrir les restes d'una antiga torre rodona desmuntada en el moment de construcció del castell al segle XIV, ja que se’n desconeixia la seva existència fins ara.

Una vegada acabades totalment les actuacions, hi haurà un itinerari perimetral que permetrà visitar el conjunt amb elements d’indicació d’itineraris, escales per salvar desnivells i baranes de seguretat.

La cara medieval de Bigues i Riells

El conjunt monumental està format pel castell de Montbui i l’església de Sant Mateu, juntament amb el seu entorn. Les primeres referències documentals del castell corresponen a finals del segle X. El primer testimoni documental de l’església és del 1059, en el marc d’un acord entre el comte Ramon Berenguer I i Mir Geribert, que comportava la formació de la Baronia del Castell de Montbui.

La baronia estava formada per les parròquies de Sant Mateu de Montbui, Sant Pere de Bigues, Sant Vicenç de Riells, una part de Sant Martí del Fai, Sant Esteve de Palaudàries, Sant Mateu de Montbui, Sant Feliu de Codines, Santa Eulàlia de Ronçana, Sant Julià de Lliçà d’Amunt, Sant Genís de l’Ametlla, Sant Andreu de Samalús i part de l’actual parròquia de Santa Maria de Caldes de Montbui.

Al segle XIII, el castell va passar a mans del bisbat de Barcelona i es va destinar a presó episcopal. Després de tornar a passar a mans de la noblesa, durant els segles XVII-XVIII el conjunt ja estaria abandonat o enrunat.

Edicions locals