Desarticulat una grup que robava establiments vallesans pel mètode de l'encastament

La investigació va començar arran d'un delicte que es va produir l'abril de l'any passat a una empresa de conserves de Llinars

Societat

Llinars del Vallès

Mossos d'Esquadra de la Regió Metropolitana Nord han desarticulat un grup criminal especialitzat en el robatori amb força a establiments comercials. El grup havia actuat a diferents municipis del Vallès Oriental –Granollers, Mollet, Parets i Llinars– i feia servir el mètode de l'encastament.

El dia 19 de gener van ser detinguts cinc membres del grup, d'edats compreses entre els 20 i els 61 anys, de nacionalitats marroquina i espanyola, als quals se'ls considera presumptes autors de 12 robatoris amb força a establiment comercial i 9 robatoris i furts d'ús de vehicle.

 

La investigació es va iniciar a l'abril de 2017, quan els Mossos van tenir coneixement que s'havia produït un robatori amb força en una empresa de conserves de Llinars del Vallès. Tres homes encaputxats van accedir a les instal·lacions forçant una de les portes d'accés, i se'n van endur una caixa forta en la qual hi havia diners en efectiu joies i altres efectes. Dies més tard una patrulla dels Mossos va localitzar al camí del Mig d'El Masnou una furgoneta calcinada, a l'interior de la qual van trobar la caixa forta sostreta.

 

Els investigadors van determinar que els tres autors del robatori eren membres d'un grup més ampli de persones que estaria implicat en altres 11 robatoris amb força a diferents establiments comercials de l'àrea metropolitana.

 

Els agents van comprovar que el grup sempre realitzava els robatoris seguint un mateix modus operandi. Els dies previs al robatori sostreien un vehicle el qual utilitzaven per encastar-lo contra un dels accessos de l'establiment, després ràpidament s'emportaven productes de valor de les botigues i marxaven a tota pressa de la zona, de vegades abandonaven el vehicle i en d'altres el feien servir per abandonar la zona a tota velocitat.

 

Fruit de la investigació es va poder determinar que el grup havia participat en diferents encastaments a establiments de telefonia, roba de primeres marques, perfumeria i inclòs una joieria d'importants centres comercials de l'entorn metropolità. Els assaltants van aconseguir endur-se en algun dels robatoris fins a 35.000 euros en aparells de telefonia, o 50.000 euros en rellotges de luxe. Els productes que sostreien eren immediatament introduïts en els canals de revenda d'aquest tipus de material, en molts casos al cap d'escasses hores de perpetrar els encastaments.

 

Els policies van observar que cada membre del grup desenvolupava unes tasques concretes prèvia, durant i després de cometre els fets delictius, com ara tasques logístiques prèvies al robatori o de revenda del material sostret.

 

El dia 19 de gener es va establir un dispositiu per tal de localitzar i detenir els integrants dels grups. Els agents van detenir cinc membres del grup i van realitzar entrades i escorcolls en cinc dels domicilis que els detinguts tenien a Barcelona i Sant Adrià de Besòs. Als domicilis es van localitzar gran quantitat d'objectes provinents dels robatoris als establiments comercials, així com altres indicis que van permetre relacionar directament els detinguts amb el robatori de mercaderies de camions estacionats en àrees de descans de carretera.

 

Els cinc detinguts van passar a disposició judicial el 22 de gener, i el jutge va decretar l'ingrés a presó de 2 dels membres i la llibertat amb càrrecs i obligació de comparèixer cada 15 dies a seu judicial de la resta de detinguts.

 

La investigació continua oberta i els Mossos no descarten més detencions.

 

Edicions locals