Més de 10.000 atletes a la Mitja

Els 21 km recuperen enguany el recorregut que permet als participants creuar-se amb els corredors d'èlit

Esports

les Franqueses, la Garriga, Granollers

La Mitja Marató Internacional de Granollers, les Franqueses i la Garriga arriba aquest diumenge a la 32a edició, amb un nombre d’inscrits similar al darrer any i amb novetats que es concentren a nivell logístic –fa un canvi d’itinerari per recuperar el que es feia fa anys– i centralitza no només l’arribada, sinó també la recollida de dorsals al Palau d’Esports. Més de 10.000 persones correran a les diferents proves que organitza el cap de setmana l'AE La Mitja.

La cursa reina, però, serà diumenge i hi participaran unes 8.000 persones, una xifra pràcticament idèntica a la de l’any passat, quan també les inscripcions van estar condicionades per la proximitat de la Mitja de Barcelona. Però, a més, a l’entorn de la Mitja –el motor d’aquest esdeveniment esportiu– hi ha altres proves que s’adapten a qualsevol persona que tingui ganes de viure l’ambient d’un dels caps de setmana marcats al calendari de la ciutat i la comarca. Així, qui no vol afrontar els més de 21 quilòmetres de la Mitja, fa anys que pot córrer el Quart (5 km) i, els més menuts, tenen la Mini com un esdeveniment propi ple de corredors. A més, amb motiu del 30è aniversari de la Mitja, ara fa un parell d’anys s’hi sumaven els 10 Km i la marxa de l’Open, “una passejada de 4 quilòmetres pensada per a qui no pot córrer que, a més, té una recaptació solidària”, explica el president de l’AE la Mitja, Toni Cornellas.

La Mitja, que fa 32 anys va aplegar uns 800 atletes, mou ara milers de persones i és el Circuit amb més públic animant del país, una característica que destaquen cada any organitzadors i participants. De fet, tot i que ja fa anys que rep atletes internacionals, mai ha perdut la identitat de cursa popular.

El recorregut
La principal novetat de la Mitja 2018 és el canvi de circuit. De fet, però, el recorregut dels atletes de diumenge no serà nou, sinó que recupera l’antic, que feia que el gruix de corredors es creuessin amb els més ràpids, entrant i sortint de la Garriga. La decisió ha estat motivada per dos motius. D’una banda, “ha estat un any amb molta obra pública que ha dificultat el circuit habitual”, explica el president de l’AE La Mitja, Toni Cornellas, qui apunta també que, de fet, El Tast de la Mitja –celebrat a l’octubre– va anar just per poder córrer pel mateix recorregut que l’any passat. A aquesta circumstància s’hi ha sumat el fet que “molta gent ens deia que li agradava el circuit antic”, de manera que es va acordar amb els ajuntaments el canvi d’aquest any.
Cornellas reconeix que el canvi comporta algunes dificultats afegides a la logística de la cursa, però ja han estat previstes. En aquest sentit, hi ha un tram d’uns tres quilòmetres per al qual, en el moment en què es creuïn els corredors, no es podria garantir el pas dels vehicles habituals del servei d’emergències. Per això s’han habilitat tres motos medicalitzades per si calgués assistir algun corredor.

El circuit més ràpid
Entre les virtuds del nou circuit recuperat –a banda de recuperar imatges com les de corredors animant els primers atletes–, hi ha l’esperança que el guanyador de la Mitja pugui aconseguir un crono inferior a l’hora. De fet, el rècord de la Mitja no s’ha pogut superar en 10 anys. Va ser el 2008 quan el kenyà Samuel Wanjiru va acabar la cursa vallesana en 59 minuts i 26 segons, l’únic crono de la cursa que ha aconseguit baixar de l’hora. El marcador de Wanjiru és el quart de l’Estat –tots tres anteriors aconseguits a la Mitja de València–. Amb tot, l’organització assegura que “en general es fan més bones marques a Granollers que a València”. Això sí, la potència econòmica de la Media Maratón de Valencia és difícilment equiparable i, per tant, la capacitat d’atracció d’esportistes d’elit al capdavant de la cursa és incomparable.


Sigui com sigui, els runners experts asseguren que si s’aconsegueix un bon ritme fins a la Garriga, la tornada –en baixada– permet aspirar a remarcables marques personals. Enguany els corredors hauran d’aguantar bé el tipus, doncs, fins a la plaça de l’Església de la Garriga, per on passarà el recorregut recuperat, com també ho farà per davant de l’Ajuntament de les Franqueses, de pujada i de baixada. L’edició 2018, si la meteorologia ho permet, pot tornar a ser de rècord.

Els horaris
La sortida de la Mitja tindrà lloc aquest diumenge a partir de les 10.25 h amb els atletes professionals i progressivament la resta (durant 10 minuts), tot mantenint el mateix criteri de l’any passat quan l’organització va decidir avançar els horaris mitja hora. Des de l’avinguda Sant Esteve, a la cantonada Martí Grivé, el tret de sortida marcarà una nova edició de la prova. L’arribada tornarà a ocupar l’entorn del Palau.
Pel que fa als 10 km, la sortida serà a les 9.30 h amb un miler de participants, i els corredors del Quart –uns 700– començaran a les 10 h.

Dissabte, la Mini
Els atletes més petits, però, faran la seva cursa dissabte a la tarda al carrer Anselm Clavé. La categoria de baldufes sortirà a les 17 h de davant del Museu; els prebenjamí, a les 17.10 h de davant del Basolí; els benjamí, a les 17.20 h entre els carrers Macià i Murillo; els aleví, a les 17.30 h d’entre Macià i Colom, i els infantils, a les 17.35 h del carrer Emili Botey. L’arribada és a la plaça Maluquer i Salvador.
Finalment, l’Open de la Mitja també sortirà dissabte, a les 10.30 h del Palau d’Esports.

Edicions locals