La fiscalia demana l'ingrés a presó de Millet i Jordi Montull a l'espera de la sentència ferma del Suprem

El ministeri públic vol la retirada del passaport de Gemma Montull i Osàcar i que es presentin al jutjat periòdicament

Societat

Ametlla del Vallès

La Fiscalia Anticorrupció ha demanat aquest dilluns al matí que Fèlix Millet i Jordi Montull ingressin a presó provisionalment a l'espera de la sentència ferma del Tribunal Suprem pel 'cas Palau' i fins al màxim de la meitat de la pena.

Van ser condemnats a mitjans de gener a penes de 9 anys i 8 mesos, Millet, i set anys i mig per a Jordi Montull, i considera que aquestes penes fan que hi hagi un "elevat" risc de fuga. Per a Daniel Osàcar i Gemma Montull, demana la retirada del passaport, la prohibició de sortida de l'estat i la presentació davant dels jutjats cada 10 i 20 dies, respectivament. La FAVB s'ha oposat a la presó provisional.

 

En la vista oral pública per exposar els seus arguments, el ministeri públic ha dit que veu un "risc de fuga elevadíssim" que "augmenta" perquè ara ja hi ha sentència. Aquest risc, segons la fiscal, no disminueix per l'edat ni la mala situació física. Per justificar l'ingrés a presó, la fiscal s'ha basat en l'estadística de presos ancians als centres penitenciaris catalans. Així, aquest 2018 hi ha 74 presos majors de 70 anys i 14 de més de 80 anys. I durant el 2017, van ingressar a presó 29 homes amb més de 70 anys i sis amb més de 80. Per a Gemma Montull i Osàcar, ha dit que com que les penes són inferiors, uns quatre anys i mig, el risc de fuga també és menor.

L'advocacia de l'estat i la Fundació del Palau s'han adherit a les peticions de la fiscalia, mentre que el Consorci ha dit que no s'oposa ni s'adhereix a la petició del ministeri públic pel que fa a Millet i Jordi Montull, i no s'ha oposat a les peticions contra Osàcar i Gemma Montull.

En canvi, la FAVB, acusació popular, ha dit que l'article citat per la fiscalia es refereix als acusats que ja estan en presó abans del judici i serveix per prorrogar aquesta situació. A més, ha recordat que durant la instrucció del cas no es va demanar l'ingrés en presó preventiva. En aquest sentit, ha dit que no es pot basar el risc de fuga en els anys de presó de la condemna, ja que no hi ha cap altre indici de risc, i l'advocat no vol que es doni "extensió sense límit" a la suposada "alarma social" dels fets.

Per la seva banda, les defenses s'han oposat a les mesures cautelars. La de Millet ha recordat que l'Audiència de Palma no va decretar presó contra Iñaki Urdangarin i Diego Torres tot i la sentència del 'cas Nóos', i que Millet va confessar part dels fets de bon principi, ha reparat parcialment el dany causat i sempre ha estat a disposició de la justícia, tot i les elevades penes sol·licitades, o fins i tot ara, 20 dies després de la sentència.

També ha explicat que té arrelament familiar a Catalunya i ha de tenir cura d'un fill discapacitat mental. A banda, la seva salut és delicada, amb mobilitat molt limitada, diabetis i insuficiència renal crònica, pels quals rep tractament mèdic.

La defensa de Jordi i Gemma Montull ha instat el tribunal a presentar una qüestió de constitucionalitat sobre el fet que sigui la mateixa sala que va jutjar el cas la que ara pugui dictaminar mesures cautelars, al contrari del que passa amb el jutjat d'instrucció, que no jutja finalment el cas. A més, no es pot presentar recurs davant la decisió del tribunal. Pel lletrat, la legislació no és clara en aquestes situacions i suposa un "dèficit de garanties processals".

A banda de reiterar bona part dels arguments de Millet per a Jordi Montull, el lletrat ha recordat que Gemma Montull va cada 30 dies al jutjat i que ja va presentar un habitatge de més d'un milió d'euros per fer front a una fiança de 500.000 euros.

Pel que fa a Osàcar, la seva defensa ha dit que no es va demanar cap mesura cautelar abans del judici i que no té "ganes ni forces" per marxar de Catalunya, ja que a Barcelona té suport polític i social i hi viu tota la seva família, quatre fills i sis nets, amb qui té contacte habitual. A més, no té diners, béns ni familiars a l'estranger. Pel que fa a la salut, té problemes de ronyó i de cor. Per últim, l'advocada ha recordat que el jutge del Vendrell que instrueix el cas del 3% ja li ha retirat el passaport i que en el seu moment li va imposar una mesura cautelar de personació al jutjat cada mes i aquesta mesura va ser retirada sense l'oposició de la fiscalia.

Les defenses de Millet i Osàcar han presentat documentació mèdica per demostrar el seu mal estat de salut, i Osàcar, a més, ha presentat dues interlocutòries del Jutjat d'Instrucció número 1 del Vendrell per evidenciar que la fiscalia no es va oposar a deixar sense efecte la personació mensual al jutjat. Fiscalia, advocacia de l'estat, Consorci i Fundació han dit que faltaria un informe mèdic forense i s'han oposat a l'admissió a tràmit de les interlocutòries judicials del Vendrell, per ser d'un procediment encara en instrucció. El lletrat de la FAVB no s'ha oposat a cap prova documental. El tribunal les ha admès totes i ha anunciat que a les 14 hores comunicarà la seva decisió a les parts.

Edicions locals