Dolors Bassa: "Al principi em costava ser en actes de suport als presos; ara és la meva força"

L'exconsellera és una dels 180 comensals que van participar al sopar groc de Cardedeu

Política

Cardedeu

La veu de Muriel Casals recordant que "no som aquí per viure un somni, sinó que nosaltres som el somni" va donar la benvinguda als 180 comensals del sopar groc que dilluns va organitzar Òmnium Baix Montseny en col·laboració amb l'Espai Cultural i Gastronòmic Tarambana de Cardedeu.

Després d'un aplaudiment llarg i sentit cap a la desapareguda presidenta d'Òmnium Cultural, Marcel Mauri, actual vicepresident de l'entitat, va prendre la paraula per explicar que "són uns mesos difícils però d'esperança" i que actes com el sopar groc de Cardedeu serveixen per no normalitzar la situació d'empresonament de Jordi Sànchez, Jordi Cuixart, Oriol Junqueras i Joaquim Forn: "Cal recordar que mentre hi hagi presos polítics, viurem en un país mancat de llibertats i de drets", va apuntar.

 

Després ja sí, van començar a desfilar els plats del menú sota un sostre d'estrelles i cintes grogues guarnit amb cura i enginy pels germans escenògrafs Castells i Planas. Piruletes de formatge d'ovella, hummus de cigró menut, crema de verdures, farcell de pollastre al curri, cassoleta de galeta de formatge fresc i melmelada de pebrot groc, paperina de patates xips i pilotes de peix amb salsa de safrà, com a plats principals. El color groc va tornar a protagonitzar les postres: bunyol farcit de crema de llimona, bunyol farcit de crema i llacet de xocolata 'groga'.

 

Entre les vuit taules preparades per al sopar s'hi trobava el diputat Josep Turull –ovacionat quan va arribar–, familiars de Toni Comín, Meritxell Serret, Oriol Junqueras, Lluís Puig i Jordi Cuixart, i també la diputada Dolors Bassa. "Al principi em costava molt participar en aquest tipus d'actes perquè mai m'havia plantejat passar 33 dies a la presó, però ara crec que ha de ser la força del revés i que els que hem sortit hem de donar suport als que són a dins" apuntava Bassa, que també recordava que "la presó és dura perquè quedes tancat físicament i allunyat de tot allò que estimes. Ser en aquests actes fa que reivindiquis que no és normal que persones que no són delinqüents hagin d'estar tancats a la presó".

 

Justament, els familiars dels presos han de fer front setmanalment a quilòmetres de carretera fins arribar a Soto del Real o d'Estremera. En el cas de Jordi Cuixart, a més, el viatge s'acostuma a fer amb un nadó: "intentem que el seu fill pugui anar-lo a veure cada setmana perquè és una criatura de 9 mesos per qui una setmana és mitja vida. Procurem tenir aquest contacte, encara que sigui rere un vidre, i aprenem a aprofitar cada petit moment amb en Jordi", explicava Pol Leiva, nebot del president d'Òmnium Cultural. Ell es comunica amb el seu oncle sobretot per carta: "Jo, que sóc dels anys 90, no havia rebut mai una carta manuscrita de ningú. Hem retrocedit 40 anys enrere", assegurava.

 

Durant l'àpat, es van projectar vídeos de Carles Puigdemont, de Raül Romeva, de consellers exiliats i també es va fer una connexió en directe amb Toni Comín. També hi van actuar Carles Belda i Joan Garriga, el cantautor Roigé i Pep Bou. Just el dia en què Marta Rovira havia sortit de declarar al Tribunal Suprem en llibertat provisional i amb una fiança de 60.000 euros, a Cardedeu se'n van recollir més de 4.000 després de vendre 180 tiquets pel sopar i 15 més de fila zero. Els diners es destinaran tant a la caixa de solidaritat com a l'Associació Catalana pels Drets Civils.

Edicions locals