Els Mossos van rebre 178 denúncies per desaparacions al Vallès Oriental durant el 2017

Encara hi ha un cas obert a la comarca

Societat

Els Mossos d'Esquadra han fet balanç de les denúncies de desaparicions rebudes durant el 2017, amb motiu del Dia Internacional dels Desapareguts (9 de març). En van sumar un total de 178 al Vallès Oriental.

Aquestes estan incloses en les 860 que va rebre la Regió Policial Metropolitana Nord, que té seu a Granollers i comprèn les àrees bàsiques policials de Granollers, Mollet, Cerdanyola, Sabadell, Terrassa, Rubí, Santa Coloma de Gramenet, Badalona, Premià de Mar, Mataró i Arenys de Mar. És a dir, les comarques del Vallès Oriental, Vallès Occidental, Barcelonès Nord i Maresme. A Catalunya se'n van denunciar 4.356 desaparicions.
 

D'entre tots els casos de la Regió Nord, el 94% es van resoldre abans d'un mes i un 98% dels desapareguts van ser localitzats en menys d'un any. I pel que fa a les persones que van retornar a casa voluntàriament, el 72% ho van fer durant els primers 4 dies i el 86%, en la primera setmana.

Altres xifres analitzades pels Mossos donen els percentatges de desapareguts segons el gènere i les edats: el 41% eren dones i el 59%, homes; en el cas dels menors d'edat, aquests representaven el 38% del total, d'entre els quals 6 de cada 10 eren noies; i pel que fa als majors de 65 anys, van ser només el 6%, i més de la meitat patia una malaltia mental (63%). De fet, un 46% de totes les persones desaparegudes a Catalunya durant el 2017 patien alguna malaltia mental i més del 60% eren reincidents, és a dir, ja tenien denúncies de desaparicions prèvies en altres ocasions.

La Unitat Central de Persones Desaparegudes, pionera a l'Estat

Els Mossos d’Esquadra van crear la Unitat Central de persones desaparegudes el 2010, i es van convertir així en l’únic cos policial de l'Estat amb una unitat específica i especialitzada de desaparicions en l’àmbit criminal. Aquesta unitat va ser pionera a Espanya en aconseguir les primeres sentències a Espanya sense localització del cadàver, sense cap indici biològic (sang o ADN), sense arma del delicte, sense testimonis i sense cap mena de confessió per part de l’autor dels fets.

Des del 2010, els investigadors han portat a terme 22 investigacions amb 24 víctimes, de les quals 18 s’han resolt: 12 dels casos van ser homicidis amb posterior ocultació dels cadàvers, 3 casos de detencions il·legals i relacionades amb matrimonis forçats de residents d’origen pakistanès i 3 desaparicions o marxes voluntàries. A més, 13 d'aquestes investigacions eren casos de violència de gènere.

Actualment, la Unitat té obertes quatre investigacions en l’àmbit criminal de persones desaparegudes. La més antiga és el cas d'un home que es va trobar decapitat a Begur (2012), i la resta van ser denunciades a Barcelona (2014), Sabadell (2015) i Vallès Oriental (2017).

Edicions locals