Premi internacional per a l'assentament romà de Mons Observans

El taller de l'arquitecte Toni Gironès ha rebut el reconeixement de la universitat italiana de Ferrara

Societat

Montmeló, Montornès del Vallès

El projecte arquitectònic de recuperació de l'assentament romà de Mons Observans a Can Tacó - Turó d'en Roina ha obtingut el Premi Internacional d'Arquitectura DOMUS Fassa Bortolo, que atorga la universitat italiana de Ferrara.

En la sisena edició del premi, el taller de l'arquitecte Toni Gironès ha obtingut la Medalla d'Or, que premia l'excel·lència en el camp de la restauració, la reconstrucció i la restauració arquitectònica i paisatgística.

Enguany i per primera vegada, la participació en els reconeguts Premis DOMUS ha comptat amb professionals de l'arquitectura de tots els continents. Han competit un total de 105 projectes, 40% d'Itàlia i la resta de diversos països europeus i no europeus, entre ells Xina, Japó, Singapur, Índia, Brasil, EUA i Austràlia.

El jurat dels premis ha estat presidit per l'arquitecte Riccardo Dalla Negra i per altres arquitectes ja consagrats com Francisco Javier Gallego Roca (Universitat de Granada) i Maria Piccarreta (superintendent d'Arqueologia, Belles arts i Paisatge de les províncies de Brindisi, Lecce i Taranto), entre d'altres.
A més de la Medalla d'or per a Toni Gironès, el jurat del premi ha atorgat tres medalles de plata ex aequo per als estudis italians de Maura Manzelle i Carafa-Guadagno i per a l'estudi de Califòrnia de Marcy Wong i Donn Logan i vuit mencions d'honor per a projectes internacionals d'Alemanya, Espanya, Índia, Brasil i Irlanda.

Aquest premi s'uneix als anteriors guardons obtinguts per Gironès gràcies a la tasca arquitectònica realitzada a l'assentament romà de Can Tacó. L'any 2013 la seva intervenció al jaciment va resultar premiada en la XII Bienal Española de Arquitectura y Urbanismo dins la categoria Ciudad y Paisaje. El mateix any va resultar finalista als Premi FAD d'Arquitectura i Interiorisme, on va guanyar el Premi d'Opinió del públic. L'any 2014 va resultar finalista als premis Piranessi i l'any 2015 va ser seleccionat per al Mies van der Rohe Award.

El lliurament de premis del certamen Domus Fassa Bortolo es durà a terme el 21 de març, durant l'acte d'obertura de l'Exposició Internacional de Restauració, Museus i empreses culturals al Palazzo Tassoni Estense, seu del Departament d'Arquitectura de la Universitat de Ferrara.

Edicions locals