Granollers cedeix bona part de l'edifici dels antics jutjats al Consell Comarcal perquè hi instal·li la seu

L'ens comarcal hi farà les reformes que estima que poden suposar una inversió de 4 milions d'euros

Societat

El president del Consell Comarcal, David Ricart, i l'alcalde de Granollers, Josep Mayoral, han presentat l'acord aquest dijous
El president del Consell Comarcal, David Ricart, i l'alcalde de Granollers, Josep Mayoral, han presentat l'acord aquest dijous | M.E.

GranollersMontse Eras

Després de dos anys de converses, el Consell Comarcal del Vallès Oriental i l'Ajuntament de Granollers han arribat a un acord perquè l'administració comarcal pugui establir la seva seu a l'antic edifici dels jutjats de la ciutat, situat a l'avinguda del parc. Les dues administracions han rubricat un conveni que dimarts es preveu que s'aprovi al ple de Granollers i a l'abril al del Consell Comarcal.

Amb l'acord, l'edific de l'avinguda del Parc passarà a ser propietat del Consell Comarcal, exceptuant la tercera planta que manté la propietat de l'Ajuntament. Tot i haver estudiat altres possibilitats per al trasllat de la seu –com la d'una oferta de terrenys a les Franqueses–, l'ens comarcal tenia "la intenció de seguir a Granollers, la capital de la comarca, i l'Ajuntament ha ofert la millor opció per centralitat, i per poder reformar un edifici ara sense ús i donar-li un futur", explica el president del Consell Comarcal, David Ricart, qui també ha detallat que els dos ens constituiran una comunitat de propietaris per gestionar el cèntric edifici, així com es crearà una comissió de seguiment de les obres.

La reforma anirà a càrrec íntegrament del Consell Comarcal, que estima que els treballs tindran un pressupost aproximat de 4 milions d'euros, que es finançaran amb recursos propis, amb la inclusió de l'edifici de l'actual seu del Consell Comarcal al carrer Ricomà en l'adjudicació del contracte –és a dir, "pagarem una part de les obres en espècies", apuntava Ricart–, amb l'ajuda de la Diputació de Barcelona i amb un préstec bancari.

Després del trasllat, el Consell Comarcal del Vallès Oriental comptarà amb un espai de 2.500 metres quadrats, mentre que l'Ajuntament de Granollers mantindrà la propietat de la tercera planta

El Consell Comarcal pateix ara una manca d'espai, ja que a l'edifici del carrer Ricomà, d'uns 1.000 metres quadrats, hi ha uns 150 treballadors, a més dels 33 consellers comarcals. Amb el trasllat a l'immoble dels antics jutjats aconseguirà un espai de 2.500 metres quadrats –l'edifici té un semisoterani, una planta baixa i tres plantes de més de 500 metres quadrats– que "donarà resposta a les necessitats de creixement" de l'ens.

Ricart espera que el trasllat es pugui fer efectiu a finals de 2020. Les previsions són que en un any o menys es pugui enllestir la redacció del projecte d'obres, i que aquestes es puguin licitar i adjudicar abans de les eleccions del maig de 2019 per tal que el procés no s'endarrereixi. Tot i que les dues administracions asseguren que l'edifici està en bones condicions, els treballs de rehabilitació podrien durar a l'entorn d'un any i mig.

L'edifici cedit per la Generalitat a canvi dels terrenys dels Jutjats

L'alcalde de Granollers, Josep Mayoral, ha indicat que es tracta "d'un bon acord per a la ciutat i per a la comarca" i ha recordat que l'edifici de l'avinguda del parc va "retornar a la ciutat" fruit del conveni amb la Generalitat per la cessió dels terrenys dels actuals Jutjats. De fet, l'Ajuntament havia cedit el solar del centre els anys 60 per a diferents equipaments i "ha fet un esforç per anar recuperant aquest patrimoni", assegura.

El retorn de l'edifici dels antics jutjats a l'Ajuntament tenia, però una condició: que fos dedicat a equipaments relacionats amb l'administració local abans de 2020. Així, doncs, el conveni amb el Consell Comarcal permet mantenir el caràcter local i comarcal de l'immoble i que les dues administracions local i comarcal en mantinguin la propietat.

Un entorn en transformació

Mayoral també ha posat en valor el procés de transformació que inicia la zona de l'entorn de l'antic edifici judicial. De fet, es preveu que en el termini d'un mes s'iniciïn les obres de reurbanització de la plaça Pau Casals. A més, ha avançat que el consistori estarà en disposició abans de l'estiu d'aprovar el projecte urbanístic per a la reforma de la plaça Josep Barangé –una de les actuacions més reclamades per la majoria de grups municipals–. "La nova seu del Consell Comarcal és la punta de llança d'un procés de transformació cap a una plaça Barangé amb més serveis i més transitable per a la ciutadania", apunta l'alcalde.

Edicions locals