Derypol instal·la un tercer filtre per evitar la contaminació atmosfèrica

Derivados y Polímetros fabrica unes 15.000 tones anuals de floculants i unes 3.000 de resines

Societat, Economia

En primer pla, el filtre per evitar emissions de carboni orgànic volàtil que està a punt d'instal·lar-se
En primer pla, el filtre per evitar emissions de carboni orgànic volàtil que està a punt d'instal·lar-se

Montse Eras

Passada la Setmana Santa, l'empresa Derivados y Polímeros (Derypol), situada al polígon Congost de les Franqueses, instal·larà un nou filtre per evitar les emissions contaminants al medi ambient. La mesura arriba després que una inspecció del Departament de Territori i Sostenibilitat l'any passat alertés d'una incidència en el compliment adequat en qüestió de contaminació atmosfèrica.

Segons el director d'operacions de l'empresa, Narcís Darnés, el problema va ser puntual, després que s'unifiquessin dos focus d'emissions, que ja disposen de dos sistemes d'scrubber (equip de rentat de gasos), que la inspecció va revelar insuficients per evitar la sortida de COV (carboni orgànic volàtil). "Hem fet diferents assajos per solucionar el problema, però no han tingut èxit, de manera que hem buscat un especialista i instal·larem un nou tercer sistema de rentat", que es posarà en marxa aquest abril, ha explicat Darnés.

El responsable de Derypol assegura que "hem trigat uns mesos per la complexitat en trobar la solució, no pas perquè no vulguem fer la inversió", que suposa la compra del sistema d'uns 20.000 euros i un manteniment anual d'entre 9.000 i 10.000 euros. Aquest tercer sistema de rentat disposa d'un element absorbent amb carbó actiu que sí que té capacitat de capturar residus volàtils. "Tota la resta de paràmetres que inspecciona la Generalitat els tenim bé", destaca Darnés, que considera que la inspecció que rebran aquest any donarà un resultat satisfactori.

De fet, el director d'operacions de Derypol ha posat en valor el fet que l'empresa disposa de la ISO 9000 de gestió de qualitat i de la ISO 14000 de medi ambient, així com des de 2001 segueix el reglament EMAS, complementari a la ISO i més restrictiu.

Producció i laboratori

Derypol va néixer el 1967 amb una planta de producció de resina, que s'ha anat especialitzant en productes per a tèxtil, pells, detergents i cosmètica, i que actualment fabrica unes 3.000 tones de producte anuals. La part més important de la producció, però, és la dels floculants, dels quals se'n fan 15.000 tones anuals destinades a depuradores d'aigua, sobretot, i a la indústria del paper.

Derypol exporta actualment un 60% del producte. "Volem ser globals, alhora que apostem per la innovació lligada a la diferenciació, que ens aporta un valor afegit en relació a les grans empreses. A més, en disposar d'un laboratori propi d'aplicació i recerca podem ser més àgils en el desenvolupament", conclou Darnés.

En procés d'automatització

Des de l'any 2000 Derypol ha anat invertint per modernitzar les instal·lacions i augmentar la producció, de manera que ha incorporat diversos reactors nous, el darrer, l'any passat. De fet, el 2017, coincidint amb el seu 50è aniversari, l'empresa va destinar a inversions prop d'un milió d'euros. Enguany l'esforç inversor s'aplicarà sobretot en l'automatització de la fàbrica i, a inicis d'aquest any, s'ha posat en marxa una envasadora semiautomàtica.

Edicions locals