Primera sentència judicial que assenyala l’amiant com a causa de la mort d’un treballador de l’antiga Bendix

El treballador va morir l’any 1989 a causa d’un càncer de pulmó causat per l’aspiració d’aquesta fibra al seu lloc laboral

Societat

Primera sentència judicial que assenyala l’amiant com a causa de la mort d’un treballador de l’antiga Bendix
Primera sentència judicial que assenyala l’amiant com a causa de la mort d’un treballador de l’antiga Bendix

Lliçà d'Amunt, Parets del VallèsJaume Ribell

Respirar amiant en suspensió va ser la causa de la mort d’un treballador de l’antiga Bendix, a Parets. D’aquesta manera es reconeix per primer cop en un jutjat que aspirar aquesta fibra al lloc de treball va provocar la mort del treballador, l’any 1989. I per tant, ha de ser considerat un decés per malaltia laboral.

És la conclusió a què arriba la recent sentència del Social nº 3 de Barcelona, que d’aquesta manera reconeix el dret a la vídua i a la filla del finat a cobrar una indemnització. “Ha portat molta feina”, reconeix Jaume Cortés, advocat del Col·lectiu Ronda, que ha estat qui ha portat el procés, “perquè la majoria d’afectats han mort ja fa molts anys. Però els familiars han de saber que els casos de malaltia professional no prescriuen mai, per molt temps que passi”.

Un procés molt llarg

Per això el Col·lectiu Ronda va organitzar fa un parell d’anys una sessió informativa a la sala Cooperativa de Parets, per informar als possibles afectats, ja que la malaltia, generalment en forma de càncer, pot aparèixer molt temps després i, per tant, molts ex treballadors poden desenvolupar-la.

“Allà va començar una mica tot el procés del cas Bendix, del que ja portem una quinzena de casos”, recorda Cortés, que ja va estar a anteriors casos com el de l’empresa Uralita a Cerdalonya (amb prop de 300 afectats) o el de Rocalla a Castelldefels (amb uns 200 més). “En tots els casos, l’origen és el mateix: l’aspiració de partícules d’amiant suspeses en l’aire fruit de la producció industrial”. En el cas de Bendix, de pastilles de fre.

Amb un primer cop d'ull, sembla un simple polsim. Però si s’analitza aquesta pols a nivell microscòpic, es detecten les partícules d’amiant, que s’adhereixen a l’interior dels pulmons. “Com l’amiant és una fibra quasi indestructible, el cos no pot fer front a la invasió, i això genera la formació de cèl·lules cancerígenes”, explica.

El coneixement dels empresaris

Ha estat un dels aspectes clau perquè s’hagi produït aquesta pionera sentència: “Els empresaris d’aquestes fàbriques, com la Bendix, van argumentar durant molts anys que desconeixien que l’amiant fos perjudicial per a la salut, quant ho sabien perfectament”, assegura l’advocat. I prova d’això és que “en molts casos es pactaven acomiadaments per prejubilació, així quant el treballador moria, ho feia fora de l’empresa. I això ho feia molt més difícil de relacionar”.

Una altra complicació va ser que Bendix (anteriorment Bendibérica) es va dividir en tres empreses diferents, dues de les quals implicades al procés judicial: Honeywell Aftermarket i, especialment, Bosch Sistemas de Frenado, “que va ser qui es va quedar la major part de l’empresa i dels seus treballadors” a l’actual planta que tenen a Lliçà d’Amunt.

Ara aquesta sentència dictamina que ambdues empreses son “deutores de la seguretat” de l’antiga planta de Parets, ara derruïda, i que no es van prendre les mesures de seguretat necessàries pels treballadors exposats a l’amiant, també conegut com asbest, del grec asbestos, “per que està documentat que ja a l’antiga Grècia, tot i no conèixer la causa exacte, sabien molt bé que las persones en contacte amb aquesta substància acabaven morint”.

Processos oberts i properes reunions

De moment, aquesta sentència judicial ‘només’ reconeix que la causa de la mort del treballador és el càncer provocat per respirar amiant al seu lloc laboral. “Però ara els empresaris ho tenen molt més difícil per intentar recórrer, ja que s’ha creat una certa jurisprudència”, afirma l’advocat del cas. Pel que es mostra convençut que “ara començaran a donar-se més sentències com aquesta en el cas Bendix”, perquè n’hi ha moltes de pendents de que es dicti o bé a la celebració imminent dels judicis.

Per això el Col·lectiu Ronda ha convocat una nova sessió informativa a Granollers pel proper 13 d’abril i en convocarà dues més al mes de maig a Parets i a Lliçà d’Amunt. Per això vol recalcar que el col·lectiu, especialitzat en causes socials, “només cobra si es guanya el cas. Si es perd, que també a vegades passa, s’assumeixen tots els costos. Per tant en aquest cas, els afectats no hauran de pagar res”, conclou.

Edicions locals