Cap partida prevista per al desdoblament de la R3 als pressupostos de l'Estat

L'Estat ignora un cop més una de les principals demandes del territori pel que fa a la mobilitat

Societat

Més de 23.000 persones fan ús de la línia cada dia
Més de 23.000 persones fan ús de la línia cada dia

Vallès Oriental

Un any més, el govern espanyol no preveu en els pressupostos generals de l'Estat cap partida específica per al desdoblament de la línia de tren R3 (Barcelona-Puigcerdà), una de les demandes històriques en infraestructures al territori, ni tan sols per fer part del desdoblament parcial en què s'ha treballat els últims anys.

En el projecte de pressupostos generals de l’Estat per al 2018 presentat la setmana passada pel ministre d’Hisenda, Cristóbal Montoro, no apareix cap partida específica en el capítol d’inversions destinada a aquesta obra, que des de fa anys ja disposa dels estudis informatius i ambientals necessaris i la licitació de la qual s’ha anunciat en diverses ocasions.

En tots aquests anys, però, el govern central no ha aportat la partida necessària per iniciar el procés que permetria l’obra de desdoblament, ni tan sols per al desdoblament parcial en tres trams en què s’havia treballat darrerament –entre Parets i Granollers, entre les Franqueses i la Garriga i entre Tona i Vic– i que s’havia anunciat per aquest 2018.

Davant d’això, el grup socialista al Congrés ha anunciat que farà una esmena al projecte per incorporar-hi una partida de 70 milions d’euros que permetin iniciar el desdoblament, tot i que ara com ara el PP encara no disposa dels suports necessaris per aprovar els pressupostos.

D'altra banda, el projecte de pressupostos tampoc no preveu cap partida per al soterrament del tram de Mollet, acordat en un conveni signat el març de 2008 per Foment, la Generalitat i l’Ajuntament i que hauria d’estar cofinançat per les tres administracions.

La línia de tren R3 entre Montcada i Puigcerdà és l’única línia de Rodalies a Catalunya que opera amb via única amb els consegüents problemes que això comporta als més 23.000 usuaris diaris de la línia.

Edicions locals