Gabriela Serra: 'Cadascú ha de saber quin és el preu que està disposat a pagar per assolir la independència'

El Centre Cultural va acollir la projecció del documental de Pere Portabella 'El sopar' i un debat sobre la repressió política

Política

Toni Morral, Pere Portabella, Mariona Casanovas, Gabriela Serra i Chakir El Homrani
Toni Morral, Pere Portabella, Mariona Casanovas, Gabriela Serra i Chakir El Homrani | Raül Medina

GranollersRaül Medina

El film documental El Sopar de Pere Portabella –rodat el 1974– ha estat el fil conductor d’un acte organitzat  dijous per Òmnium, ANC, CDR, ERC, PDeCAT i la CUP. La pel·lícula mostra la visió de cinc presos polítics del franquisme durant el dia que es va executar Salvador Puig Antich. L’objectiu ha estat mostrar els vincles entre el context del film i la situació política actual de Catalunya, 44 anys després d’un rodatge que va haver de ser clandestí.

L'acte s’ha emmarcat en la Setmana per la Llibertat d'Expressió, impulsada per la plataforma No Callarem, i ha reunit al director Portabella amb Chakir El Homrani, diputat d’ERC al Parlament i regidor a l'Ajuntament de Granollers; Gabriela Serra, exdiputada de la CUP, i Toni Morral, diputat de Junts per Catalunya i exalcalde d'ICV de Cerdanyola. L’actriu Mariona Casanovas ha estat la conductora de l'acte, en el qual també ha assistit Raül Presseguer, parella de l’exiliada Marta Rovira, que ha rebut un emotiu aplaudiment.

Portabella, qui va ser membre del PSUC, ha recalcat que, com fa més de quatre dècades, existeixen els presos polítics i considera que qualsevol altra forma de referència és “indecent”. També, ha instat els assistents a continuar amb la lluita als carrers. “Tots necessitem a tothom, hem de recuperar les performances del passat als carrers i així aconseguirem l’objectiu”, ha conclòs el cineasta.

Mariona Casanova ha destacat, arrel de l’aparició de l’activista Lola Ferreira al film, que en aquest període de repressió, hi ha hagut més implicació de les dones i que, com a conseqüència d’aquesta lluita, malauradament, algunes es troben empresonades. “És bo veure el film i escoltar les veus de qui van patir a la seva pell la repressió política. Gràcies al seu testimoni, veiem com l’enemic i les formes són les mateixes”, ha comentat la presentadora de l’acte.

Defensar els valors de l'1-O

El discurs de Morral ha tingut com a leit motiv la importància de defensar tot allò aconseguit des de l’1 d’octubre. “Hem de seguir amb els valors de l’1-O, les nostres accions són patrimoni de tots. Sis mesos després, la fera de l’Estat continua sense escrúpols amb l’objectiu de decapitar la causa del país”, ha esmentat. El diputat ha revelat la valoració del film per part del president Carles Puigdemont, qui creu que s’hauria de veure dues vegades perquè mostra el context d’avui i el patiment dels qui van lluitar per uns ideals.

La internacionalització de la situació de Catalunya ha estat sotmesa a debat. Toni Morral ha destacat que el conflicte és entès per tot el món gràcies a la feina del govern a l’exili i, per això, Espanya és qüestionada. Per la seva part, Serra creu que no hi ha un suport d’Europa envers el procés. “Europa no ens ha salvat mai de res, al contrari. Han atacat el país amb el feixisme. Estan en contra d’allò que fa la justícia espanyola, però no estan a favor de la independència”, ha explicat.

La identitat i la llengua també han estat en boca dels assistents. Morral creu que tant el PP com Cs han escampat un relat fals que explica que la societat catalana té un conflicte d’identitat. “La nostra societat sempre ha estat oberta i caracteritzada per la barreja de cultures i no ha suposat mai un problema”, ha apuntat. Per la seva part, El Homrani ha reafirmat la idea ha explicat que, gràcies a la política lingüística del país, ell domina la llengua i té igualtat d’oportunitats.

El diputat d’ERC ha subratllat que l’Estat té la voluntat de desactivar políticament mitjançant la presó aquells que tenen idees alienes als seus interessos, una idea que s’explica al film. També, ha parlat sobre les dificultats de la celebració de l’acte pel 49è aniversari de Junqueras a la UAB del passat dimecres. “Tenim la capacitat d’omplir una sala per mostrar les indecències de l’Estat i veure la solidaritat de la gent amb la causa i com consideren a l’Oriol un símbol”, ha subratllat.

Serra ha incidit en l’evolució de la lluita política. “La principal diferència amb el franquisme és que abans sabíem quin risc corríem i sabíem que cada dia aconseguiríem tenir una mica més, però avui cada cop tenim una mica menys”, ha explicat. L’exdiputada creu que l’èxit resideix en la participació ciutadana activa. “Cadascú ha de saber quin és el preu exacte que està disposat a pagar per aconseguir la independència i ser sincers amb la convicció del que estem fent per evitar abandonar”, ha conclòs.

“Si omplim els carrers per omplir-los no aconseguirem res. Allò que condemna l’Estat és la nostra desobediència i la forma de gestionar la por i, per això, hem de tenir una organització marcada”, ha apuntat Serra.

Pel que fa a la formació de govern a Catalunya, El Homrani considera que la solució no és a curt termini i que "s’han de fer petites passes per evitar la frustració col·lectiva" i ha alabat la feina de l'anterior govern. “Tot allò que hem aconseguit fins ara ha estat gràcies al control de les nostres institucions i la bona relació amb la ciutadania”, ha dit.

Edicions locals