Les 200 fotografies d'una tardor històrica

El fotoperiodista Jordi Borràs presenta a la llibreria l'Espolsada 'Dies que duraran anys', un recull dels fets polítics més destacats a Catalunya des de l'agost fins al desembre de 2017

Cultura, Política

Jordi Borràs, durant la presentació del llibre 'Dies que duraran anys' - Foto: Raül Medina
Jordi Borràs, durant la presentació del llibre 'Dies que duraran anys' - Foto: Raül Medina

les FranquesesTxell Parera

No hi cabia ningú més. La llibreria l'Espolsada, a Corró d'Avall, va quedar completament petita per acollir la presentació de l'últim treball del fotoperiodista Jordi Borràs, Dies que duraran anys, un llibre amb què el vallesà repassa una tardor històrica, la de 2017, a través de 200 fotografies.

Borràs fa començar la història un 17 d'agost amb els atemptats de Barcelona i Cambrils –"que ja provoquen una guerra mediàtica entre el govern de la Generalitat i el govern de l'Estat espanyol"–, i la continua amb les sessions parlamentàries dels dies 6 i 7 de setembre, les concentracions del 20 de setembre, la preparació de l'1 d'octubre, amb el mateix dia del referèndum i amb els fets posteriors, com la vaga general o la declaració d'independència, fins arribar a la manifestació a Brussel·les del 7 de desembre amb el lema Europe, wake up! Help Catalonia.

Durant la presentació, el vallesà va recordar moments emocionants "com quan el dia 1 vaig plorar a l'escola industrial en el moment en què van ensenyar les urnes, i també en veure com la gent gran anava a votar", i d'altres més tensos, com "la trampa del 20 de setembre, en què un home em va cridar i em va ensenyar que els cotxes de la Guàrdia Civil de davant de la Conselleria d'Economia estaven oberts, i l'endemà sabríem que també estaven plens d'armes".

El fotoperiodista ha recollit tots aquests fets en més de 60.000 fotografies –les mateixes que acostuma a fer en tot un any– sintetitzades en un llibre "optimista perquè és una història optimista, ja que vam fer possible el referèndum, allò pel què ens havíem conjurat. Ens hem de quedar amb aquesta idea perquè no hi ha alternativa, a banda dels empresonaments, de l'exili i de la repressió" apuntava Borràs, que insistia en què "vindran anys difícil i temps de patiment, però si ens conjurem en ser lliures, ho serem. Trigarem més o menys, però no en tinc cap dubte", asssegurava.

Col·laboracions vallesanes

Tot i que la majoria de fotografies duen el seu segell, al llibre hi ha 13 imatges d'altres fotògrafs, com del garriguenc Ramon Ferrandis. Cada capítol compta amb textos d'escriptors i periodistes que van viure els fets de primera mà, com el granollerí Albert Forns o la montmelonina Anna Ballbona, qui va acompanyar Borràs en la presentació a les Franqueses i va reconèixer haver-se emocionat amb el llibre perquè "hi ha fotos molt impactants, com la de Jordi Cuixart mirant a càmera el 20 de setembre. La seva mirada sembla que sigui de comiat", explicava la periodista.

L'acte també va comptar amb Miquel Adam, editor d'Ara Llibres –del mateix grup que SomlesFranqueses i SomVallès–, que va explicar les dificultats per tirar endavant el projecte a causa de la precipitació dels esdeveniments i que "la idea inicial era fer un treball del 6 de setembre al 3 d'octubre, però les dates es van anar allargant perquè la història centrifugava notícies". Adam també va assegurar que Dies que duraran anys –"que no és un treball només de fotos, sinó un llibre de narrativa"– és el projecte "que més orgullós estic d'haver fet al llarg de la meva carrera".

 

 

Edicions locals