Desarticulat un grup criminal dedicat al robatori de bombones de gas freó en empreses del Baix Vallès

Els Mossos detenen quatre persones d'un mateix clan familiar que havien robat a Mollet, Parets, l'Ametlla i Montmeló

Societat

Desarticulat un grup criminal dedicat al robatori de bombones de gas freó en empreses del Baix Vallès
Desarticulat un grup criminal dedicat al robatori de bombones de gas freó en empreses del Baix Vallès

Ametlla del Vallès, Mollet del Vallès, Montmeló, Parets del Vallès

Els Mossos d'Esquadra han desarticulat un grup criminal que es dedicava a robar a empreses del Baix Vallès bombones de gas freó, que s'utilitza per a la recàrrega de sistemes de refrigeració, i que pot arribar a costar fins a 7.000 euros per una ampolla de 60 kg. El cos de policia ha detingut quatre persones que formaven part d’un mateix clan familiar i que acumulaven mig centenar d’antecedents.

Agents de la Policia de la Generalitat- Mossos d’Esquadra de la Unitat d’Investigació de la comissaria de Cornellà de Llobregat van desarticular un grup criminal familiar especialitzat en el robatori de bombones de gas freó. Els investigadors van detenir tres homes i una dona, de nacionalitat espanyola, d’edats compreses entre els 20 i els 42 anys, veïns de Cornellà de Llobregat, Sabadell i Palau-solità i Plegamans (Vallès Occidental) com a presumptes autors de 26 robatoris amb força i un robatori amb violència i intimidació en diferents empreses de l’Àrea Metropolitana de Barcelona i per pertinença a grup criminal.

La investigació es va iniciar el setembre del 2017 quan els investigadors van detectar un total de 27 furts i robatoris en diverses empreses de tota l’Àrea Metropolitana de Barcelona, a municipis, entre d'altres com Mollet, Montmeló i Parets. Els lladres, que estaven especialitzats en la sostracció de bombones de gas freó, van cometre els robatoris a empreses ubicades també a l’Ametlla del Vallès, Barberà del Vallès, Barcelona, Cornellà de Llobregat, Sant Boi de Llobregat, Sant Feliu de Llobregat, Molins de Rei, Polinyà, Sabadell, Sant Andreu del Vallès, Santa Perpètua de Mogoda, Terrassa i Viladecans.

Els autors dels robatoris, que es desplaçaven en vehicle, accedien a l’interior de les empreses i sostreien el material. Fins i tot en un dels fets els autors, que van ser sorpresos per un treballador de l’empresa i que va intentar impedir el robatori, no van dubtar en utilitzar la violència i van envestir el treballador, en la seva fugida.

Actualment, el gas freó es fa servir principalment en usos domèstics (neveres, aires condicionats, vehicles) i/o industrials (equips de refrigeració de grans superfícies, hotels i edificis, neveres industrials d’establiments comercials i similars) per a la recàrrega de sistemes de refrigeració. Es tracta d’un producte nociu pel medi ambient, especialment per la capa d’ozó, del qual la normativa europea preveu la seva progressiva retirada del mercat per tal de substituir-lo per d’altres de menor impacte ambiental, motiu pel qual s’han de donar unes mesures especials i concretes per al seu emmagatzematge.

El preu de venda al públic d’una ampolla de 60 kilograms de gas freó té un preu d’aproximadament uns 7.000 euros, un fet que el converteix en una matèria molt preuada al mercat il·lícit.

Finalment, els dies 4 i 5 d’abril van detenir quatre membres del clan a Barcelona i a Cornellà de Llobregat.

Els investigadors van realitzar una entrada i perquisició en un dels domicilis dels detinguts on es van recuperar diversos objectes sostrets. Els detinguts, amb un total de 50 antecedents per fets de la mateix tipologia delictiva, van passar a disposició judicial i el jutge instructor va decretar la seva llibertat amb càrrecs.

La investigació continua oberta i no es descarten més detencions.

Edicions locals