Caseus Afinadors produirà el primer formatge de Palou

L'empresa distribuidora de producte artesà, instal·lada a la granja de Can Ventosa, ha iniciat la producció de mató

Economia

Caseus Afinadors produirà el primer formatge de Palou
Caseus Afinadors produirà el primer formatge de Palou

El novembre de l'any passat Palou va acollir l'empresa Caseus Afinadors, especialitzada des de fa 10 anys en la distribució de formatges artesans catalans –actualment en comercialitzen 35–, i que des de fa un mes és responsable d'un mató fet amb llet de Palou. La setmana vinent posarà en marxa també la producció del primer formatge artesà de Palou, que se sumarà als productes amb denominació d'origen de l'espai rural.

El gerent de Caseus –que vol dir formatge en llatí–, Francesc Portet, explicava com ha decidit traslladar les oficines i magatzem de l'empresa a Palou i com ara també ha començat a funcionar un petit obrador. "El formatge artesà és un sector emergent i, sobretot arran del final de les quotes lleteres, molts propietaris de vaques fan formatges per sobreviure", detalla. Caseus, de moment, utilitza 100 litres de llet de vaca a la setmana de la granja de Can Ventosa, "d'una molt bona qualitat perquè sabem que mengen els animals" –apunta Portet–, i espera triplicar la demanda un cop comenci a produir formatge.

Caseus Afinadors –mot que prové del francès– també acaba de madurar formatges d'altres empreses productores per vendre'ls sobretot al sector de l'hostaleria (en un 80%) i a botigues –on, tot i que hi destina un 20% del producte distribuït, les vendes suposen un 40%, amb destinacions com Bon Preu i Casa Ametller–. Caseus Afinadors han arribat a Palou per quedar-s'hi i contribuir a dinamitzar l'espai, no només amb la producció artesana, sinó també amb activitats. "Volem desenvolupar un espai de recerca per a formatgers, així com fer cursos per a particulars i tallers de matí per a infants, per exemple", explica Portet.

A banda de les millores a les instal·lacions del passeig Francesc Fàbregas i de la preocupació per l'ús d'energies renovables, Caseus es planteja adequar una fosa com a cova de maduració de formatges.

Edicions locals