El Ball de Diables de Caldes de Montbui presenta el llibre que recull 25 anys de versots

El volum es presentarà aquest dissabte, 21 d'abril, a les 12 h, al parc de l'Estació

Cultura

El Ball de Diables de Caldes de Montbui presenta el llibre que recull 25 anys de versots
El Ball de Diables de Caldes de Montbui presenta el llibre que recull 25 anys de versots

Caldes de Montbui

El Ball de Diables de Caldes de Montbui presentarà, aquest dissabte a les 12 del migdia al parc de l'Estació, el llibre "V de versots. Vint-i-cinc anys de sàtira i mala llet", que recull els textos de tots els versots de festa major des de 2003, any de fundació de la colla. La publicació del recull s'emmarca en les celebracions del 25è aniversari de l'entitat.

A banda dels versots de festa major, el llibre també conté el pregó en forma de versot que es va demanar al Ball de Diables amb motiu del 10è aniversari. Tots els textos contenen raonaments i explicacions en forma de notes al marge per contextualitzar-los amb els fets d'actualitat a què anaven referits i, d'aquesta manera, ajudar a interpretar-los correctament. El llibre l'ha realitzat un grup de persones vinculades amb l'entitat, que s'ha ocupat de coordinar la recuperació i transcripció de tots aquests versos i, juntament amb diables i exdiables de la Comissió de Versots, s'han redactat els comentaris que els acompanyen.

Els versots són una expressió de com l'entitat calderina ha entès, des de la seva fundació, el món dels diables. La representació de la lluita entre el bé i el mal, entre personatges com el Llucifer, la Diablessa i els àngels Sant Miquel i Sant Gabriel és precisament la gènesi dels diables a Catalunya. I els banyuts de Caldes des de sempre ho han volgut reivindicar amb la interpretació i lectura del versots a cada Festa Major. Durant aquests 25 anys han passat moltes persones per la comissió de versots, i cadascuna d’elles ha aportat el seu toc personal, tant en l’estil d’escriure, com en la priorització dels temes. Fins i tot han arribat versos de persones anònimes que han acabat enriquint-los.

Durant la presentació d'aquest dissabte intervindran els tres prologuistes del llibre: Gustau Erill, impulsor del Ball de Diables de Caldes i exprofessor de l’Institut Manolo Hugué; Josep Bargalló, membre del Ball de Diables de Torredembarra i exconseller en cap de la Generalitat, i Oriol Grau, Mestre del Ball de Dames i Vells de Tarragona i exmembre de l’equip creatiu de la productora El Terrat.

 

Edicions locals