Robots per fer la vida més fàcil

Una vintena de centres de Granollers, Canovelles i la Roca participen al VallesBot, un projecte tecnològic en què l'alumnat ha creat robots per solucionar problemes reals de mobilitat

Societat

Alumnes ensenyant el funcionament d'un robot per millorar la mobilitat al barri de la Font Verda - Foto: T.P.
Alumnes ensenyant el funcionament d'un robot per millorar la mobilitat al barri de la Font Verda - Foto: T.P.

Canovelles, Granollers, Roca del Vallès, laTxell Parera

Disset centres educatius de la comarca –dotze dels quals de Granollers, tres de Canovelles i dos de la Roca– han presentat els resultats finals del VallesBot, el projecte de robòtica en què han participat per primera vegada escoles i instituts dels tres municipis amb l'objectiu de solucionar problemes de mobilitat.

Al llarg dels més de dos mesos de projecte, l'alumnat ha construït des d'un aparell per millorar els desplaçaments de les persones cegues fins a un carret de la compra pensat perquè la gent gran no hagi de carregar pes. En aquest cas, el robot l'havien construït Helena Álvarez, Aina Barrufet i Lucía Aguado de 2n d'ESO de l'Escola Pia, que havien fet el projecte "amb cartró pluma, amb dues rodes construïdes per nosaltres i dues més amb motors i amb tres ultransons", explicaven, i afegien que "la part més complicada ha estat programar les rodes perquè n'hi havia alguna que no girava endarrere i hem hagut de canviar de placa diverses vegades". El carret duu uns sensors que detecten i segueixen el propietari mentre camina.

Un altre dels projectes, aquesta vegada fet per nens i nenes de 5è de Primària de l'escola Salvador Espriu, ha estat la construcció d'un cinta per ajudar les persones amb discapacitats físiques a desplaçar-se pel barri de la Font Verda. "Hem programat el robot perquè la cinta rodi amb una peça que hem dissenyat i que hem fet amb la impressora 3D. Quan hi poses la mà detecta el moviment i para de rodar perquè té un sensor que identifica les persones", apuntaven els alumnes, que també qualificaven l'experiència de "molt divertida perquè hem treballat plegats i hem passat bons moments junts", afirmaven.

Justament, Carmina Pinya, directora dels Serveis Territorials del Departament d'Ensenyament al Maresme i al Vallès Oriental, ha destacat "l'impuls que suposa el VallesBot a l'hora de treballar competències com la tecnologia, la programació, la geografia o la maquetació, però també la importància d'haver après a treballar en equip i de trobar solucions de forma col·lectiva", ha assenyalat Pinya.

El resultat final del VallesBot s'ha mostrat durant el Mercat de Tecnologia que s'ha celebrat a la nau Dents de Serra de Roca Umbert. Tot i que un jurat ha valorat els projectes dels 32 grups participants, els centres no han competit entre ells.

Edicions locals