Les restes trobades al carrer Major són dels fonaments d’una casa antiga

Les obres continuaran aturades fins que el departament de Cultura de la Generalitat documenti i classifiqui les troballes

Cultura, Societat

Detall d'una postal d’època –sense datar- on es pot apreciar el ‘queixal’ que formava la casa de la qual ara se n'han trobat els fonaments.
Detall d'una postal d’època –sense datar- on es pot apreciar el ‘queixal’ que formava la casa de la qual ara se n'han trobat els fonaments.

Jaume Ribell

Les restes trobades durant l’inici d’obres al carrer Major de Parets no corresponen a part de l’antiga muralla medieval, com es va pensar en un primer moment, sinó a la fonamentació d’un immoble antic que encara està per datar.

L’arqueòleg que està estudiant la troballa “encara l’ha d’acabar de documentar”, explica el regidor d’Urbanisme, Francesc Juzgado. “I fins que el procés no acabi, no rebrem el vist i plau del departament de Cultura de la Generalitat, que és el que ha de classificar les restes i donar llum verda perquè continuïn les obres”.

De moment, la intervenció s’ha aturat a aquest tram, però ha continuat a d’altres i, “pel que estem veient, no sembla que s’hagin de trobar més restes de més cases”. De fet, com es pot comprovar a les imatges que acompanyen aquest article, els fonaments trobats correspondrien a la que va ser l’última casa en mantindre l’estructura de l’antic carrer Major, que era molt més estret, i que correspondria a l’antiga casa de Can Passarell. 

Sobre el soterrament de línies

Per altra banda, Juzgado explica que durant aquesta actuació està previst soterrar les línies de serveis parcialment: “Hem parlat tant amb Telefónica com amb Endesa, i a part de trams que ja estaven soterrades, es soterraran als encreuaments de carrers, i la resta aniran grapejades a les façanes, com ja s’ha fet a fases anteriors del Barri Antic com la del carrer Raval”.

A més, “per evitar que no hi hagi tants obstacles al carrer, l’enllumenat no anirà en columnes, sinó amb punts de llum que també aniran adherits a les façanes”. El que sí hi haurà, com estava previst al projecte, són “jardineres, bancs i alguns arbres”.

En resum, a falta de que la Generalitat permeti continuar les obres a la zona de les restes (fet que s’espera que es produeixi la propera setmana), l’actuació no es podrà reprendre i cal veure si serà possible tenir-la enllestida per abans de la Festa Major de finals de juliol, tal como estava previst.

 

 

Edicions locals