Joan Coscubiela: 'Puigdemont pot voler eleccions per configurar un moviment independentista únic al seu voltant'

L'exdiputat de Catalunya Sí que es Pot al Parlament ha presentat a la Biblioteca Roca Umbert el llibre 'Empantanados. Una alternativa federal al sóviet carlista'

Política

Joan Coscubiela, durant la presentació del llibre 'Empantanados. Una alternativa federal al sóviet carlista' a Granollers - Foto: T.P.
Joan Coscubiela, durant la presentació del llibre 'Empantanados. Una alternativa federal al sóviet carlista' a Granollers - Foto: T.P.

Txell Parera

Joan Coscubiela, exdiputat de Catalunya Sí que es Pot al Parlament, ha afirmat a Granollers que "Puigdemont diu que no vol eleccions, però els seus fets no diuen el mateix. Té molt pocs incentius per normalitzar la situació institucional i molts per continuar el bloqueig polític. Sembla que vulgui que hi hagi eleccions però que sembli un accident", ha assegurat.

L'exdiputat ha visitat la capital del Vallès Oriental per presentat el llibre Empantanados. Una alternativa federal al sóviet carlista, i ha insistit en què "malauradament continuem empantanegats". Tot i això, ha afegit que "no crec que s'arribi a l'opció plantejada aquest cap de setmana a Berlín pel proper 14 de maig. Crec que el president del Parlament no vol incrementar la gent destrossada pel procés, i ell ja té una interlocutòria. No crec que ho forcin", ha afirmat.

Coscubiela també ha assegurat que "per Puigdemont, l'estratègia i la improvisació són les mateixes coses" i ha que assenyalat que "pot tenir temptacions d'anar a eleccions per treballar la configuració d'un moviment independentista únic al seu voltant, que ompli el buit del PDeCAT i d'ERC i doni satisfacció espiritual a les classes mitjanes".

En aquest sentit, Coscubiela s'ha mostrat "preocupat" que es generi "frustració, perquè és un caldo de cultiu per a tot tipus de monstres", i ha afegit que "dir que Espanya és irreformable i que Europa és un conjunt de pobles decadents pot dur a una deriva concreta, si finalment acaba sortint aquest moviment. I serà un moviment que tindrà poc a veure amb el Partit Nacionalista Escocès, més aviat amb altres moviments", ha apuntat.

L'exdiputat ha afirmat que respecta els independentistes, "però perdo el respecte quan entra el joc el processisme. La independència unilateral, low-cost i exprés ha estat una estafa política. L'única solució que hi havia, i que jo vaig proposar, era que el PDeCAT i ERC socialitzessin els costos d'explicar-ho, que sortissin junts Puigdemont i Junqueras i diguessin 'ho hem intentat, però no és possible'", ha afirmat l'exdiputat. 

Coscubiela també ha explicat que "el 26 d'octubre fins a mig matí hi havia l'opció que el ple del Senat per aprovar l'article 155 se celebrés el dilluns següent. Al nivell en què havien arribat les coses no era possible una negociació entre el govern català i l'espanyol i la possibilitat de no aprovar el 155 mai va estar sobre la taula, però sí sembla que hi havia un acord per aprovar el 155 sense executar-se, perquè l'article era com una línia de crèdit", ha assegurat.

L'exdiputat també ha qualificat d'"atemptat a la democràcia" les sessions parlamentària dels dies 6 i 7 de setembre, ha criticat la llei de transitorietat jurídica -"perquè si ningú l'hagués impugnat avui tindríem una assemblea constituent que ningú tindria capacitat d'impugnar"- i ha assegurat que no va votar al referèndum de l'1 d'octubre "perquè sabia que l'aparença de legalitat de què se l'havia dotat provocaria un seguit d'actes en cascada que ens durien a un carreró sense sortida, com ha acabat passant".

 

Edicions locals