Montornès acull el nou servei de prevenció de drogues i pantalles del Galzeran

A més del municipi que acull el centre, també hi participen Martorelles, Vilanova, Santa Maria i Vallromanes

Societat

Montornès acull el nou servei de prevenció de drogues i pantalles del Galzeran
Montornès acull el nou servei de prevenció de drogues i pantalles del Galzeran

Martorelles, Montornès del Vallès, Vallromanes, Vilanova del Vallès, Santa Maria de Martorelles

Dijous es va presentar el Servei d’Assessorament per a la prevenció del consum de Drogues i Pantalles (SADIP) de la Mancomunitat del Galzeran a Montornès, al Centre d’Atenció Comunitària. Es tracta d'un servei que s'oferirà als veïns de Montornès, Martorelles, Vilanova del Vallès, Santa Maria de Martorelles i Vallromanes, i que s'ampliarà fins a Sant Fost a partir del 2019.

Tot plegat és un servei públic inclòs en el CRÍTICPla de Prevenció en drogues, pantalles i riscos associats de la Mancomunitat del Galzeran– que aporta atenció, assessorament i seguiment de les problemàtiques relacionades amb el consum de drogues i l’ús de pantalles (dispositius mòbils, portàtils, videojocs...), i representa una alternativa psicoeducativa a les sancions per consum i tinença de drogues il·legals a persones menors.

La presidenta delegada de l’Àrea d’Atenció a les Persones de la Diputació de Barcelona –i alcaldessa de la Garriga–, Meritxell Budó, va encapçalar l'acte, acompanyada de l'alcalde de Montornès, José A. Montero, i dos tècnics encarregats del SADIP. Budó, va explicar que es pretén treballar la sensibilització d'aquesta greu problemàtica i la interacció amb la ciutadania amb campanyes de prevenció, xerrades i tallers: "tots som agents preventius, cadascú dins del seu marc a la societat pot ser un agent en l'àmbit de la prevenció de les addiccions". També va assegurar que es vol implicar "tots els agents que tenen capacitat preventiva: serveix socials, sanitaris, educatius i els responsables polítics".

Per altra banda, Budó va recolzar la necessitat d'aquest servei en diverses xifres. Pel que fa a les pantalles, a l'Estat espanyol, "un 1% dels joves menors de 18 anys fa un ús abusiu de les tecnologies i un 1,5% arriben a ser-ne addictes; estem treballant en unes edats de risc d'entre els 11 i els 25 anys". I quant a les drogues, en estadístiques extretes d'alumnes de 4t d'ESO de Barcelona, el 47% de les noies han fumat alguna vegada, i el 43% dels nois; més d'un 47% dels enquestats practiquen un consum de risc d'alcohol; un 64% afirma que és fàcil aconseguir haixix; gairebé un 10% afirma que la darrera setmana n'ha consumit, i un 6,2% durant els darrers 30 dies.

L'alcalde, Montero, es va mostrar satisfet per aquesta inauguració que desitja que, malgrat que "pels veïns i veïnes de Montornès hi ha una qüestió de proximitat", espera que per a la resta de municipis, "el fet que estigui ubicat a Montornès no sigui una dificultat, sinó que sigui percebut per la població com un recurs fort i proper que tothom pot fer servir".

També va afegir que "la pretensió és ambiciosa": "No ens fa por que això vagi creixent, és una cosa que hem de fer, i veurem si és necessari esmerçar més recursos; el problema s'ho mereix".

L’atenció tindrà lloc al Centre d’Atenció Comunitària (CAC) de Montornès tots els dijous en horari de matí i de tarda (de 10 h a 14 h i de 15.30 h a 18.30 h) a càrrec de personal especialitzat en prevenció en el consum de drogues i pantalles. Aquest servei anirà lligat a l'SPOTT de Mollet: els tècnics del servei montornesenc podran derivar els casos més greus al centre molletà. És a dir, des del CAC l'atenció és preventiva i l'SPOTT també treballa en l'àmbit de l'actuació per aturar les conductes de risc.

Edicions locals