'L'Eixample no tenia ni llum, ni aigua, ni clavegueram'

La historiadora Montserrat Salvador publica un llibre sobre els origens i creixement d'aquest barri de Parets

Societat

Any 1960, durant la inauguració de la piscina COREFO, imatge que finalment va quedar fora del llibre.
Any 1960, durant la inauguració de la piscina COREFO, imatge que finalment va quedar fora del llibre.

Parets del VallèsJaume Ribell

'Aproximació històrica a l'Eixample de Parets' és el titol d'aquest llibre que recull els testimonis personals de més de 80 persones que van viure els pitjors moments de la postguerra i el posterior creixement de l'Ensanche.

"En aquest llibre parlo del meu territori, de la història de les persones que vivien o feien estada a l’Eixample, també de la meva família que van arribar a Parets el 1938, de llocs molt coneguts i estimats". Així s'expressa l'autora del llibre, la historiadora local Montserrat Salvador.

"He afrontat aquest repte buscant informació −bibliogràfica, arxius, hemeroteques...− per reivindicar la importància de la conservació dels arxius, d’institucions, d’entitats i familiars, que m’han facilitat la feina, i m’han fet comprendre i explicar la nostra història", explica. "La manca d’arxius és una constant, no es dona importància a la conservació dels papers antics, i no pensem que perdem la nostra memòria i la nostra identitat. I també les fonts orals, la memòria que cal preservar", afegeix. Per això ha entrevistat a més de 80 persones: "perquè allò que cercava no sempre es troba de forma documental, i aquestes xerrades informals m’han fet comprendre'n la situació.

Any 1949: cant de caramelles al carrer Alfons XIII. Els camps que es veuen al fons són actualment el carrer Dos de Maig.

De l'arribada del tren a l'actualitat

Així doncs, el llibre parteix des de la crucial arribada del ferrocarril: "El tren feu créixer la zona propera a l’estació i també els voltants de la carretera. És a finals del segle XIX quan Parets es comença a transformar. El tren ens apropà a Barcelona i també als pobles del voltant, de la vall del Tenes, que no tenien estació de ferrocarril. Aviat, hi va haver una línia d’autobusos que enllaçava aquestes poblacions amb l’estació de Parets".

I acaba en l'actualitat, tot repassant diverses fases, com "les primeres urbanitzacions, que les tenim documentades durant la dècada de 1920. Era un espai buit molt ampli que no tenia ni llum, ni aigua, ni clavegueram", o l’aportació de la colònia d’estiuejants en el desenvolupament urbanístic de l’Eixample, "que va ser un factor decisiu".

Montserrat Salvador ja va col·laborar en un llibre sobre l'onomàstica de Parets, però aquesta és la seva primera publicació en solitari. "Tot i que no he estat sola, ja que he gaudit de la col·laboració crítica i afectuosa del meu mestre i mentor, en Joan Garriga -que també va participar a l'acte de presentació que va tenir lloc el divendres passat a la sala polivalent de l'escola Pau Vila de Parets- . Amb ell i amb altres companys, he treballat en 5 publicacions anteriors".

El llibre es pot adquirir a Can Rajoler.

Any 1982: alumnes de l'antic El Petit Cirerer en una excursió a la Torre Malla pel camí de Can Riera.

Edicions locals