"A Granollers som fills d'un minut"

El Museu commemora el bombardeig amb dues exposicions, 'Desenrunar emocions' i 'Sota les bombes'

Cultura

Els comissaris de les exposicions, Eloi Vila i David Gesalí, a la inauguració al Museu
Els comissaris de les exposicions, Eloi Vila i David Gesalí, a la inauguració al Museu

"A Granollers som fills d'un minut". L'alcalde, Josep Mayoral, recordava aquesta frase de l'escriptor granollerí Santi Montagud en el marc de la inauguració de dues exposicions que volen recordar el  tràgic minut del 31 de maig de 1938 en què l'aviació feixista va deixar caure una seixantena de bombes i 750 quilos de metralla al centre de la ciutat i va acabar amb la vida de 224 persones.

"El compromís d'una ciutat que ha vist la sang als carrers ha de ser aixecar la bandera del diàleg i fer més perquè mai més torni a passar", deia Mayoral, tot recordant conflictes actuals d'arreu del món.

Precisament, per recuperar aquesta memòria el consistori encarregava al periodista Eloi Vila el comissariat a l'exposició Desenrunar emocions. 80 anys del bombardeig de Granollers. Art i memòria, "una mostra valenta que mira fets molt dramàtics 80 anys després i com ens hi aproximem a través de les emocions", descriu el mateix Vila. A la inauguració, dijous passat, Vila recordava que ara, la seva generació que volta els 40 anys, "som qui expliquem als pares la guerra que van viure els avis" i reclama valentia per recuperar la memòria. Desenrunar emocions s'explica a través de frases de testimonis i escriptors –Mercè Rodoreda, Jesús Moncada i Vicent Andrés Estellés–, fotografies i peces d'art –de Francesc Abad, Jordi Benito, Roser Bru, Anna Malagrida, Pere Noguera i el compositor Lluís Pérez Cansell–. Amb tot plegat, fa un recorregut per cinc moments –els fets del 31 de maig de 1938; la memòria impedida 1939-1975 i els anys de silenci; la recuperació del relat 1975-2018 i el procés de reconstrucció del relat col·lectiu ; el futur com a llegat 2018, i un repàs a les iniciatives i accions que ha dut a terme la ciutat per recordat els fets del 38 i treballar perquè mai més es repeteixin–. L’exposició es podrà visitar fins a l’11 de novembre.

Pedagogia contra l'oblit

La segona mostra al Museu, Sota les bombes, que es podrà visitar fins al 8 de juliol, està basada en el llibre del mateix nom publicat per Angle Editorial el 2017, i il·lustra el setge aeri permanent que es va viure al llarg de tota la Guerra Civil i en què, per primera vegada a la història, s’atacava la rereguarda per destruir les indústries de gerra i terroritzar la població civil. David Gesalí, comissari de l’exposició juntament amb David  Iñíguez –ambdós del Departament de Didàctica de Ciències Socials de la UAB–, explicava que "a Catalunya es van fer atacs sistemàtics i qui tirava les bombes sabia on i a quanta gent volia matar. La població es va haver d’organitzar en una feina passiva per minimitzar els danys". L’exposició il·lustra  amb documentació i imatges de l’època la crueltat de la guerra i els esforços del poble català per sobreviure.  Gesalí també posava en valor el treball pedagog per evitar que es repeteixin aquest horrors. "Cal incidir a les consciències de les generacions noves".

Edicions locals