Sergi Mingote ja està volant cap el Pakistan per començar el repte de pujar sis 8.000 en un any

Aquest migdia s'ha acomiadat dels familiars, amics i mitjans de comunicació en una roda de premsa a la T1 de l'Aeroport del Prat

Esports

Sergi Mingote ha fet el gest de l'àguila, el que els integrants d'Apindep, una de les associacions inclusives que participen en el projecte, li han demanat que faci quan arribi al cim del K2
Sergi Mingote ha fet el gest de l'àguila, el que els integrants d'Apindep, una de les associacions inclusives que participen en el projecte, li han demanat que faci quan arribi al cim del K2 | Sergi Escudero

Parets del VallèsSergi Escudero

L'alpinista paretà Sergi Mingote ha agafat aquest migdia a la T1 de l'Aeroport del Prat un avió amb destinació el Pakistan, on a partir de demà començarà l'aclimatació per afrontar els dos primers 8.000 del repte històric que té com a objectiu fer-ne sis en menys d'un any, una fita que ningú ha aconseguit mai. 

En la roda de premsa que ha convocat abans d'agafar el vol, i mentre es despedia de familiars i amics, ha explicat que "es troba en unes condicions físiques molt bones i també mentals, les quals en un repte com aquest encara és més rellevant". Però també ha recordat que assolir l'objectiu dependrà, entre d'altres, de les condicions meteorològiques. "La bona sort s'ha de buscar, però la mala sort no depèn de nosaltres", ha dit. L'expedició ha decidit fer una aclimatació tranquila (4.500 metres en 12 dies) abans d'afrontar el primer cim, el Broad Peak (8.047 m), per tal de començar amb bon peu.

El 3x2x8000 és un repte que Mingote va començar a tenir al cap després de pujar l'Everest per la vessant nord i l'any següent per la sud. "Llavors vaig pensar que seria molt maco algun cop pujar pel Tíbet i baixar pel Nepal. I si això anava combinat amb pujar a continuació el Lhotse, la cinquena muntanya més alta del món, ja seria brutal. Però poc temps més tard vaig assabentar-me que Mondinelli tenia el rècord de pujar les tres muntanyes més altes del món en 3 anys i 64 dies i vaig considerar que superar-lo era un possible repte a plantejar-me. Així ho he fet", argumenta Mingote, que en les últimes setmanes ha afegit el Broad Peak, el Manaslu i el Lhotse a la proesa. Tots ells els afrontarà sense oxigen artificial. 

D'aquesta manera, als seus 47 anys l'objectiu de Mingote és pujar els tres cims més alts del món -Everest (8.844 m), K2 (8.611 m) i Kanchenjunga (8.586 m)- i el Broad Peak (8.047 m), el Manaslu (8.156 m) i el Lhotse (8.516 m) en un any. El guió del viatge és el següent: a finals de juliol intentarà el cim del Broad Peak i a principis d'agost el del K2. A mitjans d'agost tornarà a casa i l'1 de setembre viatjarà al Nepal per afrontar el Kanchenjunga i el Manaslu. Passarà el Nadal a casa i al març intentarà acabar el repte amb les ascensions a l'Everest i al Lhotse.

En aquesta primera expedició l'acompanyen Lluís Cortadellas, veí de Cànoves, i Pep Vega, veí de Granollers. Amb els dos pujarà el Broad Peak i només amb Cortadellas el K2. Si el de Cànoves aconsegueix assolir el cim, amb 23 anys serà la persona més jove del planeta en fer-ho. La resta de muntanyes Mingote les pujarà acompanyat de Kipe, el seu sherpa habitual.

A més, el de Parets ha anunciat que no descarta fer un setè cim, el Cho Oyu (8.201 m), abans de pujar l'Everest. Si finalment el fes, ja hauria arribat als cims de la meitat dels 8.000 que hi ha. De moment el rècord -pujant sense oxigen artificial- el té el coreà Kim Chang-Ho, qui el 2013 va aconseguir pujar als catorze en 7 anys, 10 mesos i 6 dies. Però Mingote creu que ell els pot fer en la meitat del temps.

En el passat, l'alpinista paretà ja ha fet els cims del Cho Oyu, el Sisha Pangma (8.013 m) i dues vegades el de l'Everest -si el puja per tercer cop serà el primer espanyol en aconseguir-ho-, però no trepitja un 8.000 des del 2003. De totes maneres, això no significa que hagi deixat de banda l'esport d'alt nivell. Aquest temps l'ha utilitzat per pujar 7.000 i participar en ultramans.

Edicions locals