Les ‘nenes escapades’ de Sor Carmen

L’exregidora Rosa Garcia explica la seva recent experiència a la missió de Benín on es troba aquesta monja del Nostra Senyora de Montserrat

Societat

Sor Carmen fa 27 anys que es troba a la missió de Matéri (Benín).
Sor Carmen fa 27 anys que es troba a la missió de Matéri (Benín).

Parets del VallèsJaume Ribell

Va estar 20 anys dedicant-se a la docència a l’escola Nostra Senyora de Montserrat de Parets. Per tant, van ser molts els paretans i paretanes que van passar per les seves aules. Molt estimada i recordada al poble, l’any 1991 va decidir que el seu lloc no era allà. I se’n va anar a missions. En concret, a la que la congregació teatina de la que formen part ‘les monges de Parets’ té a Benín.

Una de les seves exalumnes és l’exregidora Rosa Garcia, que va tenir coneixement que a Matéri (població on es troba Sor Carmen) es necessitaven fons per construir una nova ‘payote’, “una edificació comunal que serveix d’escola, de punt de reunió... el que aquí en diríem un centre cívic”, explica la pròpia Garcia. I no s’ho va pensar dos cops: tant ella com dues amigues també molt actives en tasques solidàries (Antònia Gasch i Lídia Estany), van decidir iniciar una recaptació i el passat 18 d’abril se n’anaven cap a Benín “sense saber què trobaríem”.

El primer que es van trobar va ser que Sor Carmen els havia preparat la rebuda a l’aeroport de Cotonú, que es trobava a 700 quilòmetres de la seva destinació. “Vam poder passar la nit a un hotel, l'única que hi passaríem, i l’endemà un xofer ens esperava per portar-nos fins a Matéri, on ens van rebre de forma meravellosa. La gent molt, molt amable, afectuosa, oberta...”. Però aviat s’adonarien que no tot era tan meravellós...

“La tasca que fan allà és bàsicament amb les dones. Tenen un internat amb 20 nenes, des de les més petites a les que ja estan a punt d’anar a la universitat. I de fet, del total de 200 nenes que han passat per l’internat, algunes ja tenen carrera i son metgesses, treballen amb ONG... I la majoria d’elles són el que allà en diuen ‘nenes escapades’. I darrera de cada una d’elles, hi ha una història duríssima”.

Escapar per un futur millor

Són ‘nenes escapades’ a aquelles que “aconsegueixen escapar de la seva família. Allà la vida no val res, i es fan servir les nenes per pagar deutes, o com a moneda de canvi”. Les que poden, escapen abans de ser venudes, però mentre es trobin escapades, la família les perseguirà. I aquí és on entra en joc la tasca de l’internat: “Allà les acullen. I un cop allà, ja no les poden tocar, perquè, no sense pocs problemes, s’encarreguen de tota la burocràcia per aconseguir-ne la custòdia. Diguem-ne que, d’alguna manera, es converteixen en les seves tutores. I un cop allà estudien, es formen...” i, sobretot, ja no han d’escapar de ningú.

I a part d’educació, també els donen atenció sanitària a l’hospital que la congregació ha construït a Tanguietà, a uns 50 km de Matéri. I fins i tot els hi fan de ‘banc’: “totes les dones, quant tenen diners, els hi van a portar tots a Sor Carmen, que els hi guarda i va tenint cura dels comptes de cadascuna”.

Al final, la miniexpedició paretana va aconseguir 1.800 euros (a part de medicaments i aliments), que van donar en mà a Sor Carmen. “Però això ja és el menys important, perquè al final tampoc n’hi havia prou per acabar la ‘payote’ que han de construir, si no tota la tasca que fan allà. Amb 10 euros al mes s’asseguren totes les necessitats de menjar, escolarització... i saps on van...”.

Abans de marxar, van deixar la seva petita petjada: “Hi havia tres nenes que no tenien nom. A alguns poblats ni tan sols els hi posen nom! I van estar molt contentes que els hi poséssim Lídia, Antònia...” i Rosa? “No: a la tercera li vam posar Montserrat”.

El passat 3 de maig emprenien el viatge de tornada. I tot i que els hi encantaria poder tornar l’any que ve, “no sé si podrem, perquè totes les despeses del viatge van córrer a costa nostre. Però encara que no hi pugui tornar, només aquesta experiència ja és de les que et canvia la vida”, conclou Garcia.

Edicions locals