La Comissió de Jubilats i Pensionistes de Mollet es mobilitzarà dijous per les pensions

La concentració serà dijous a les 18 h a l'Oficina de la Seguretat Social i es recorrerà l'avinguda Llibertat fins a l'Ajuntament

Societat

La mobilització de febrer va aplegar unes 700 persones
La mobilització de febrer va aplegar unes 700 persones

Baix Vallès

La Comissió de Jubilats i Pensionistes de Mollet ha convocat una manifestació dijous (18 h) al centre de la ciutat per reclamar, un cop més, un increment de les pensions que s’ajusti al cost de la vida, que les pensions mínimes i de viudetat augmentin per sobre de l’IPC i que es garanteixi econòmicament la sostenibilitat del sistema públic de pensions, entre d'altres.

La mobilització arriba pocs mesos després de la que es va convocar al febrer, i s'afegirà a les concentracions que cada dijous al matí es produeixen davant l’Oficina de la Seguretat Social amb l’objectiu de pressionar els poders públics i sensibilitzar la ciutadania de la necessitat de garantir uns ingressos dignes per a les persones grans.

Ángel Rodríguez, membre de la comissió, es mostra satisfet perquè enguany s’ha aconseguit superar l’increment del 0,25% que havia establert els últims anys el Govern espanyol –un 3% en dos anys–. “És un avenç important aconseguit gràcies a la mobilització, però no n’hi ha prou; cal continuar reclamant un pacte entre totes les forces polítiques per garantir que les pensions s’ajustin cada any a les variacions de l’IPC, siguin quines siguin”.

En aquest sentit, Rodríguez reclama recuperar el Pacte de Toledo o establir un acord semblant entre els grups polítics i sindicals que garanteixi l’augment de les pensions al nivell de l’IPC i que no es limitin només a una situació puntual o a una estratègia política preelectoral.

“Sempre ens diuen que no hi ha diners, que les pensions no es poden garantir... però tot depèn de les opcions polítiques que governen; no tothom administra els recursos igual”, diu Xavier Garcia, membre de la comissió. “Els qui ara treballen aporten els diners per mantenir el sistema, però els qui ara cobrem hem estat 40 o 50 anys treballant i cotitzant”, recorda.

“Per això cal garantir el sistema no només per als qui ara cobrem una pensió, sinó com un dret universal”. I la manera de garantir-lo, afegeix Rodríguez, és “millorant els salaris, que és el que fa que la Seguretat Social tingui ingressos i diners per pagar les pensions; i en això han d'arribar a un acord els sindicats i la patronal".

Viure dignament

Segons la comissió, la pensió mitjana se situa a l’entorn dels 850 euros mensuals, si bé n’hi ha moltes que són molt més baixes, com les mínimes o de viudetat. “Aquestes quantitats impedeixen viure dignament, i a més les despeses cada vegada són més grans, sobretot les sanitàries i les vinculades a la vellesa”, explica Garcia.

Per això la Comissió de Jubilats i Pensionistes de Mollet també reclama al nou govern la desaparició del copagament sanitari. “Cal passar de les paraules als fets i calen accions concretes per garantir el poder adquisitiu de la gent gran, i per fer-ho cal que hi hagi activitat econòmica, millors salaris i un repartiment més just de la riquesa”, diu Garcia. “Més enllà de les diferències que tinguin en molts temes, els 180 diputats de la majoria actual del Congrés haurien de votar tots el mateix en temes com les pensions o la dependència”, afegeix Rodríguez.

Sobre la mobilització de dijous, Garcia recorda que “encara que sigui poc, mobilitzar-se i participar ja fa canviar les coses; la qüestió és posar-hi voluntat i sumar, i al final una bona mobilització fa que el govern reaccioni”. “La gent gran té menys capacitat física per defensar-se; i per això cal que tothom s’hi impliqui”, apunta. En la mateixa línia, Rodríguez fa una crida a tothom a participar-hi, sobretot perquè “gairebé reivindiquem més que els joves puguin tenir una pensió pública que no pas nosaltres, que ja la tenim”.

Treball conjunt amb altres entitats

La Comissió de Jubilats i Pensionistes, creada el 2013, recorda que a Mollet hi ha 8.000 pensionistes, a Catalunya un milió i a l'Estat nou milions, un col·lectiu amb “un pes demogràfic, social, de consum i d’opinió molt important que no es pot deixar de banda”. Per això vol ser reconeguda com “una entitat unitària de defensa dels interessos de la gent gran, independent de partits i sindicats però amb gent de tot arreu”, per tenir influència sobre els poders públics i fer que la pràctica política reculli aquests interessos.

“No aspirem a crear el partit dels pensionistes; som un moviment que treballem per sensibilitzar i mobilitzar la gent per defensar uns interessos molt concrets, com les pensions, la sanitat o la mobilitat”, diu Garcia.

Amb aquest objectiu i amb la idea de treballar coordinadament i tenir més visibilitat al Baix Vallès, la comissió s'ha reunit fa poques setmanes amb el grup de Montornès i també manté converses amb pensionistes de Montmeló per unir esforços en la lluita per unes pensions més justes.

 

Edicions locals