La Policia Local de Parets portarà càmeres de seguretat a vehicles i agents

A diferència de les càmeres fixes, aquestes són unipersonals i portàtils i poden gravar fins a 30 segons abans de que es produeixi un fet delictiu

Societat

L'alcalde Francesc Juzgado i l'inspector en cap del cos, Joan Pérez, observant la nova càmera situada al retrovisor.
L'alcalde Francesc Juzgado i l'inspector en cap del cos, Joan Pérez, observant la nova càmera situada al retrovisor.

Parets del Vallès

La Policia Local de Parets incorporarà en breu dues noves càmeres de seguretat que portaran tant els vehicles com els agents que estiguin de patrulla. En el cas dels vehicles, aquesta mesura és pionera a tota Catalunya en l’àmbit municipal, i permetrà que es puguin enregistrar fets delictius a l’instant en que s’estiguin produint.

Són unipersonals, compactes i portàtils. A diferència de les habituals càmeres de seguretat fixes, en aquest cas els agents les portaran subjectes al pit, i només tindran que activar un botó per iniciar la gravació, que enregistrarà fins a 30 segons abans de que s’activi. De manera que tot el que pugui passar abans de que s’arribi a aquest punt, quedarà gravat.

“Es tracta d’una mesura sobretot preventiva i dissuasòria, en cap cas de vigilància prèvia. Hi ha un protocol molt estricte sobre la protecció de dades i només s’activaran en casos de possible delicte”, explica l’inspector en cap del cos, Joan Pérez. També serviran com a prova judicial ja que, en no pocs casos, es produeixen fets delictius dins del propi vehicle patrulla, fet pel qual també anirà equipat amb aquest tipus de càmera.

Com una caixa negra

“És com la caixa negra d’un avió: porta un sistema d’activació sense fils que només es posa en funcionament en casos de tensió i enregistra el que ha passat un cop ja ha passat”, exemplifica Miguel Ángel Sabio director comercial de Dextron, la distribuïdora d’aquest producte fabricat als Estats Units per l’empresa Digital Ally. “Són protocols que allà ja han estat testats àmpliament, i que no deixen de respondre a una necessitat de seguretat no només pels agents, sinó per les persones”. I posa com a exemple una alerta per violència domèstica.

“Existeixen moltes situacions on les persones es poden desdir, o donar fals testimoni. Això també serveix com a prova judicial. Les imatges van a una centraleta de la comissaria, i només el supervisor, en aquest cas el inspector en cap, pot visionar les imatges”, explica. Mentre que l’alcalde, Francesc Juzgado, afegeix que “la implantació d’aquest sistema respon a la voluntat de l’administració de millorar la seguretat de la ciutadania i dels seus agents, i de l’aposta per la transparència en les actuacions del cos”.

La utilització del dispositiu d'enregistrament està condicionada, entre d’altres, als supòsits en què la Policia Local sigui requerida per a actuar en situacions que es desenvolupin tant en els àmbits de prevenció de la seguretat ciutadana o en seguretat del trànsit, així com en el de policia administrativa, assistencial i de mediació, que puguin esdevenir en altres tipus d'actuacions, o en el cas que es donin circumstàncies de risc concret per als membres de la Policia o terceres persones, en la seva vida, integritat corporal o danys en els béns públics.

Edicions locals